Greenpeace blockerar infarten till Preemraff

Greenpeace fartyg Rainbow Warrior blockerade inloppet till Preemraffs hamn i Lysekil från torsdag till fredag kväll. Det hela är en protest mot planen att bygga ut raffinaderiet.
– Vi har lagt oss för ankar här och kommer ligga kvar tills att Stefan Löfven beslutar att de inte får bygga ut, säger Markus Mattisson på Greenpeace, ombord på fartyget.

ANNONS
|

Det var under torsdagskvällen som Greenpeace med sitt fartyg Rainbow Warrior la sig för ankar utanför Preemraff i Lysekil. Nästan ett dygn senare blockerade fartyget fortfarande inloppet och oljetankers som ska leverera råolja till raffinaderiet kunde inte komma fram.

– Jag står här just nu och tittar på en ganska stor oljetanker från Norge som inte kan komma in, de får väl vända eller något, säger Markus Mattisson på Greenpeace, ombord på fartyget, under torsdagskvällen.

Stor polisinsats

Polisen har ökat sin närvaro i Lysekil och under fredagen syntes både polisbussar och bilar runt om på Lysekils gator.

På torsdagskvällen var kustbevakningens uppgifter att Greenpeace fartyg Rainbow Warrior låg för ankar inom ett område som klassas som skyddsobjekt. Då sa inre befäl att Greenpeace gjorde sig skyldiga till brott. Detta stämmer dock inte, uppger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

ANNONS

– Inledningsvis fick vi uppgifter om att de kanske befann sig innanför skyddsområdet men när kustbevakningen tittade närmare på fartygets position visar det sig att de inte befunnit sig innanför området, vilket gör att man inte har begått något brott, säger han.

Två tankfartyg på väg in i Brofjorden påverkades av situationen under torsdagskvällen och ligger under fredagen för ankar ute i Skagerrak i väntan på att kunna nå sin destination, enligt Stig Nilsson vid Preems kommunikationsavdelning. Ytterligare två fartyg låg i hamn och väntade på att kunna lämna Preemraff.

Enligt Sig Nilsson påverkades inte Preemraffs produktion av aktionen.

– Det är klart att det är en olägenhet att de fartyg som ligger och väntar inte kommer till kaj men det har ingen påverkan på produktionen.

Flyttade på sig på fredagskvällen

Men på fredagskvällen valde Greenpeace att flytta på sitt fartyg, då en oljetanker körde ut från Preemraff, mot dem.

– Vi gjorde det av säkerhetsskäl, säger Markus Mattisson, ombord på fartyget.

På fredagskvällen ligger de istället för ankar utanför kanalen. Men aktionen fortsätter, enligt Greenpeace.

Protesten är en fredlig demonstration mot Preems planer på att bygga ut raffinaderiet. I mitten av juni gav Mark- och miljööverdomstolen tummen upp för den planerade utbyggnaden men det slutliga avgörandet ligger nu hos regeringen som sedan domstolens utlåtande haft frågan på sitt bord.

ANNONS

– Egentligen tycker vi att Preem aldrig skulle lämnat in ansökan om utbyggnad. Skulle de få tillstånd att bygga ut skulle de bli skyldiga till Sveriges största koldioxidutsläpp. Det är helt orimligt mitt i den klimatkrisen vi befinner oss i, säger Markus Mattisson på Greenpeace.

Blockerar tills regeringen avslår ansökan

Under fredagen rörde sig fartyget längre ut i farleden men det fanns på dagen fortfarande inga indikationer hos Greenpeace att avsluta aktionen. De uppgav att de skulle fortsätta blockera inloppet tills att det står klart att det inte blir någon utbyggnad.

– Planen för oss är oförändrad. Vi ligger här tills att Preem drar tillbaka sin ansökan eller att Stefan Löfven beslutar att det inte blir någon utbyggnad.

Vad gör ni om regeringen ger tummen upp för utbyggnad?

– Hahaha, vi ser inte att den möjligheten finns. Det skulle vara det mest orimliga på länge.

Men enligt Preem kommer ansökan om utbyggnad inte dras tillbaka.

– Givetvis inte. Vi har sökt tillstånd enligt den svenska miljöbalken för att kunna genomföra en utbyggnad och vi följer den lagstiftning som finns till punkt och pricka, säger Preems kommunikatör Stig Nilsson.

Preem: "Drabbar människor av kött och blod”

Polis och Preem höll löpande möten under fredagen. Enligt företagets presschef drabbar aktionen inte raffinaderiets verksamhet.

ANNONS

– Det är inget avgörande på något sätt. Tack och lov har vi inte så tighta marginaler. Det är klart vi vill ha de här produkterna som är på väg till oss. Men i den mån det drabbar oss nu är det hos enskilda medarbetare som inte tycker det är så roligt. Det är människor av kött och blod som tycker det är olustigt, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

LÄS MER:Pressen ökar för ett beslut om Preemraff

ANNONS