Sex aktivister från Greenpeace klättrade under söndagsmorgonen upp i lastarmar som används för att lossa olja vid Preems oljehamn i Lysekil. Personerna är nu gripna, misstänkta för brott mot skyddslagen.
Sex aktivister från Greenpeace klättrade under söndagsmorgonen upp i lastarmar som används för att lossa olja vid Preems oljehamn i Lysekil. Personerna är nu gripna, misstänkta för brott mot skyddslagen. Bild: Niclas Jonasson/Bohusläningen

Sex gripna efter klimataktion i Lysekil

Miljöaktivister från Greenpeace har klättrat upp i en lastarm inne på ett skyddsområde på Preems oljehamn i Lysekil. Insatsstyrkan larmades till platsen och sex personer greps.
– Tre av dem hade kedjat fast sig i någon kran. Samtliga sex är gripna och insatsstyrkan har varit behjälplig med att få ner dem från kranarna, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS
|

Det var vid 8-tiden på söndagsmorgonen som aktivister från Greenpeace inledde en blockering av kranarna i Preemraffs råoljehamn i Lysekil. Personer från organisationen klättrade upp i lastarmar som används för att lossa olja inne på terminalen.

Händelsen inleddes efter att råoljetankern "Grena Knutsen" anropat lots på söndagsmorgonen, redo att leverera sin råolja.

– Vi har sex aktivister på plats som har klättrat upp i kranarna och förhindrar tanken från att lotsa sin olja till Preem, berättade Greenpeace-chefen Isadora Wronski.

Polisen larmades då till platsen.

– Vi har inlett en särskild händelse som pågått under några dar, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS

Sex personer gripna

Enligt Preem har aktivisterna gjort inbrott och tagit sig in på skyddsområdet.

– De sitter i en lastarm. Det är en pågående insats här med polisens insatsstyrka som tar ner ett antal aktivister som tagit sig in på skyddsområdet, säger Stig Nilsson, kommunikatör på Preem.

Strax efter halv tio meddelande polisen att sex personer från organisationen gripits.

– De sex personerna är misstänkta för brott mot skyddslagen och kommer nu att föras till polisstationen för förhör, säger Peter Adlersson.

Greenpeace-chefen Isadora Wronski säger att hon underrättats om att aktivisterna gripits.

Hur ser du på att ni gått från en passiv protest till att begå lagbrott?

– Ibland behöver man se till att man förhindrar ett större brott från att begås. Det som är olagligt idag är inte säkert att det är det imorgon. Vi ser det som att Preemraff begår ett grövre miljöbrott, säger Isadora Wronski.

Enligt TT har Grena Knutsen därefter kunnat lägga till.

Tagit höjd för detta

Blockaden av råoljetanken började redan i torsdags kväll då Greenpeace fartyg Rainbow Warrior la ankar i inloppet till Preems raffinaderi.

På fredagskvällen öppnade Sjöfartsverket åter upp farleden. Då befann sig inte aktivisterna inne på skyddsobjektet, vilket de nu har gjort.

ANNONS

Enligt Stig Nilsson ska Preems produktion inte ha stoppats av den senaste tidens händelser eftersom man inte arbetar enligt en "just in time"-modell.

– Vi har tagit höjd för olika scenarier hela tiden hela veckan och det har polisen också gjort eftersom det är så mycket poliser i Lysekil för närvarande, säger han.

LÄS MER:Greenpeace blockerar oljetanker från Preemraff i Lysekil

LÄS MER:Farleden till Preemraff öppnas trots protest

På twitter konstaterade Greenpeace att aktionen var en protest mot Preems planerade expansion av raffinaderiet som bland annat skulle förhindra Sverige att leva upp till Parisavtalet.

I juni gav Mark- och miljööverdomstolen tummen upp för utbyggnadsplanerna. Ärendet gick då till regeringen, som under hösten ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS