Efter förhör: Oklart vad som orsakat oljeutsläppet

Räddningstjänsten larmades under onsdagsförmiddagen om ett pågående oljeutsläpp strax söder om Uddevallabron. Först fanns misstankar om att en pråm legat bakom utsläppet men efter förhör med ägaren utreder kustbevakningen andra möjliga källor.
– Pråmen är inte lika misstänkt längre, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

ANNONS
|

Ett oljeutsläpp upptäcktes under onsdagsförmiddagen i Byfjorden. Räddningstjänsten larmades då till Sunds hall, strax söder om Uddevallabron.

Vid 17-tiden konstaterade räddningstjänsten att det med största sannolikhet är en pråm i hamnen, som ligger bakom ett av Stena Lines fartyg, som har orsakat utsläppet.

Kustbevakningen inledde en förundersökning för att utreda om, och i så fall vilken koppling pråmen har till utsläppet. Efter en husrannsakan på pråmen och förhör med ägaren drog de dock tillbaka misstankarna under onsdagskvällen. Istället utreder Kustbevakningen andra möjliga källor till utsläppet, enligt Christian Carlsson, vakthavande befäl.

– Vi hittade en stor mängd koncentrerad olja nära pråmen och drog därför den slutsatsen, men vi efter att vi har varit ombord och hållit förhör med ägaren kan vi säga att den inte är lika misstänkt längre. Vi kommer att fortsätta att kolla på andra möjliga källor.

ANNONS

Under eftermiddagen placerades länsar ut i området kring pråmen för att hindra utsläppet från att sprida sig vidare, vilket man har lyckats med, enligt Christian Carlsson.

– Det verkar som att länsan gör nytta och oljan inte sprider sig vidare. Det tyder också på att källan till utsläppet är någonstans i närheten men exakt var vet vi fortfarande inte.

LÄS MER: Oljeutsläpp vid strandpromenaden i Uddevalla

Flygplan kallades in

Larmet om utsläppet kom till räddningstjänsten vid 10-tiden under onsdagen. Både brandmän och Kustbevakningen larmades till Byfjorden för att lokalisera utsläppet.

Med hjälp av flygplan har Kustbevakningen försökt att få en översikt av varifrån utsläppet kommer och hur omfattande det är.

– Syftet med att vi även kallar in flyg är att vi ska få en uppfattning om volymen av utsläppet, om det kommer från ett fartyg eller från land och om det är pågående. Utifrån det kan vi sedan se över vilka åtgärder som behövs, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på kustbevakningen.

Kan handla om stora volymer

Det är ännu oklart exakt hur mycket olja som har läckt ut i hamnen men det kan röra sig om stora volymer, enligt Christian Carlsson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

– Det är väldigt svårt att avgöra vilket gör att det blir stora spann, men på ett ställe har vi uppmätt mellan 65-650 liter. Har vi riktigt otur handlar det alltså om 650 liter.

ANNONS

Om dagens utsläpp har några kopplingar till det tidigare utsläppet vid Bodelebukten, för drygt två veckor sedan, är ännu inte klarlagt.

Med hjälp av NFC (Nationellt forensiskt centrum) kan vattenprover från Bodelebukten jämföras med vattenprover från hamnområdet för att utesluta om utsläppet kommer från samma, eller två olika utsläpp.

ANNONS