En gymnasieklass på Agnebergsgymnasiet återgår till vårens distansstudier efter ett att en elev testats positivt för coronaviruset.
En gymnasieklass på Agnebergsgymnasiet återgår till vårens distansstudier efter ett att en elev testats positivt för coronaviruset. Bild: Karl af Geijerstam

Bekräftad coronasmitta på Agnebergsgymnasiet

En elev på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla har testats positivt för covid-19.

ANNONS
|

– Jag kan bekräfta att vi har en elev, boende i Uddevalla, som själv i någon mening har upplevt att den behövt gå och testa sig, och fått besked om att den har smittats, säger Uddevallas gymnasiechef Stefan Einarsson.

– När skolan fick kännedom om detta under dagen här så har vi samlat elevens klass och på nytt informerat om våra rutiner, och att man ska stanna hemma vid minsta symptom. Vi har även beslutat att den klassen hela nästa vecka övergår till distansundervisning.

Enligt Stefan Einarsson finns det ingenting som tyder på att fler personer smittats i nuläget.

– Just nu följer vi upp löpande den information vi har, men det finns ingenting som tyder på ytterligare smittspridning i skolan. Vi har en beredskapsplan om det visar sig vara nödvändigt med vidare åtgärder.

ANNONS

LÄS MER:Facket rasar mot sena åtgärder mot corona i skolan

Skolan genomför ingen egen smittspårning, men har informerat smittskyddet i Uddevalla.

Bara en klass som återgår till distans

Det är i nuläget inte aktuellt att låta fler eventuellt oroliga elever få återgå till den distansundervisning som snabbt fick införas under hela vårterminen, säger Stefan Einarsson.

– Vi har inte just nu övervägt några andra åtgärder, vi vill se om det är en enstaka incident, säger han och fortsätter:

– Skolans undervisning är på plats för närvarande, och risk för smittspridning finns i hela samhället. Så för närvarande är det undervisning på plats som gäller för alla andra klasser, men vi följer detta noga.

Hur hanterar ni om detta även leder till en ökad oro bland lärarna?

– Vi har rutiner för att personal ska kunna testa sig vid minsta symptom, och omfattande hygienåtgärder utifrån de rekommendationer som finns.

Bohusläningen har tidigare i samband med höstterminens början rapporterat om skarp kritik från lärarfacket kring bristande förberedelser inför skolstarten, och lärare som känt oro för att smittas.

Kritik som då tillbakavisades av Stefan Einarsson, som dock pekade ut just Agneberg som den skolbyggnad där problemet med trängsel är som störst.

Men att det nu konstaterats smitta hos en elev på Agneberg behöver inte innebära ökad oro för mer smitta, menar Stefan Einarsson.

ANNONS

– Jag tror att oro finns utifrån corona både i och utanför skolan, eftersom vi fortfarande har smittspridning i samhället. Var och en som arbetar i området inser ju vikten av att hålla sig till skyddsrutinerna. Vi har haft en låg smittspridning i Uddevalla under väldigt lång tid nu, men vi har beredskap om det skulle förändras.

Smittskyddsläkare kritisk

När Bohusläningen även pratar med Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare I Västra Götalandsregionen, tonar hon ned allvaret och säger att det är förhastat att låta en hel klass återgå till distansundervisning, när inte mer än en elev konstaterats smittad.

– Vi skulle aldrig rekommendera att stänga undervisningen efter ett enstaka fall, det här har de hittat på själva. Hade det varit flera i klassen och stor risk att andra var på gång att insjukna hade det varit en annan sak.

Är det inte en rimlig försiktighetsåtgärd att låta den smittade elevens klass återgå till distans?

– När det bara är en elev räcker det med ett informationsbrev. Man ska vara försiktig, inte gå på fritidsaktiviteter, vara noggranna med avstånd och stanna hemma vid minsta symptom. Vi ser inte att skolan är där smittan sprids, där går det att hålla avstånd. Det är värre om ungdomar går på fest tillsammans utan avstånd, säger Eva Lindhusen Lindhé.

ANNONS

Hon pekar i stället ut åldersgruppen 20-39 år som den grupp som just nu sprider mest smitta vidare.

– Det förekommer after work-tillställningar, firmafester och till och med övernattningar med olika arbetsgrupper där smittan kan spridas. Även efter resor där man smittats och reser hem när man kan ha börjat smitta andra. Men det är inte främst skolungdomar som blir sjuka.

LÄS MER:Larm om trängsel i gymnasiet – trots åtgärdspaket

ANNONS