Kungliga Operan i Stockholm har avvaktat med att öppna för en större publik än 50, men operans vd Birgitta Svendén är inte imponerad av vad hon anser är en brist på tydliga besked. Arkivbild.
Kungliga Operan i Stockholm har avvaktat med att öppna för en större publik än 50, men operans vd Birgitta Svendén är inte imponerad av vad hon anser är en brist på tydliga besked. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kungliga Operans vd: Väldigt förvirrande

Beskedet att allmänna sammankomster återigen bör begränsas i flera regioner är inte bara ett bakslag för kultursektorn, det är också förvirrande, säger Kungliga Operans vd Birgitta Svendén.
– Det är bättre att man klart och tydligt säger att nu går vi tillbaka till 50-gränsen, nu lägger man tillbaka problemet på evenemangsanordnarna.

ANNONS

De nya coronarestriktionerna börjar gälla från och med den 29 oktober och innebär att alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län uppmanas att avstå från bland annat konserter, teaterföreställningar och filmvisningar.

Detta efter en tid med ökad smittspridning i de berörda regionerna.

– Vi måste hålla oss till närmsta umgängeskretsen nu. Mycket tyder på att smittspridning sker på privata fester och i after work-miljöer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff.

"Lite luddigt", enligt Birgitta Svendén.

– Det är väldigt förvirrande alltihop, att ena dagen gå ut och säga att nu ökar vi publikgränsen till 300 och i dag komma och säga att nu avråder vi alla från att överhuvudtaget besöka någon form av evenemang. Varför går man i så fall inte bara skarpt tillbaka 50-publikgränsen? Nu får vi tillbaka frågan att lösa själva, säger hon till TT.

ANNONS

"Fruktansvärt tråkigt"

Det var i förra veckan som regeringen meddelade att publiktaket på kultur- och idrottsevenemang skulle höjas till 300 personer. Därför kommer torsdagens besked som en snöplig överraskning, säger Svendén.

– Jag har svårt att ta in att när man hade sett att spridningen ökade, varför ändrade man då publikgränsen med så mycket osäkerhet i bagaget? Vi har själva avvaktat för att se hur utvecklingen ser ut.

Både Kungliga Operan och Dramaten hade planerat att sätta upp föreställningar inför en 300 personer stor publik. De planerna svävar nu i stor ovisshet.

– Det är fruktansvärt tråkigt men den största känslan nu är en stor oro över vad som händer med pandemin i Sverige och världen, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare vid Dramaten,.

– Ur vårt perspektiv på Dramaten var vi otroligt glada och väl förberedda att ta emot mer publik igen. Nu får vi se. En aspekt är det ekonomiska, men det handlar också om konstformen och mötet med publiken. Det är dubbelt mörker för Dramaten, konstformen men framförallt för att viruset ökar så mycket igen.

Än finns det inget beslut fattat kring Dramatens föreställning av "Elektra" som skulle visas inför 300 personer i helgen.

– Vi får avvakta och se vad som händer, det här kom så snabbt på. Är det något vi lärt oss nu så är det att hela tiden skapa nya scenarier och ställa om snabbt. Men alla som vill avboka sin biljett får pengarna tillbaka, så har vi gjort hela tiden, säger Andersson.

ANNONS

Kräver kompensation

Även Göteborgsoperan var redo att slå upp dörrarna för en något större publik igen.

– Vi har inte haft någon publik överhuvudtaget och vår plan var att vi skulle trappa upp det här i långsamt takt. Så 50-personersgränsen är vi väldigt förberedda på. Vi har inte bestämt oss för hur vi ska göra än, säger Göteborgsoperans vd Christina Björklund.

Hon hoppas kunna genomföra en planerad dansföreställning för 50 personer i helgen.

– Vår salong tar 1300 platser så 50 personer där inne med all planering, vår stora foajé och vårt fantastiska ventilationssystem – det kan vi göra utan att personerna överhuvudtaget behöver komma i närheten av varandra.

Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker, är orolig för de ekonomiska konsekvenserna och säger att konsekvensen av Region Skånes liknande besked på onsdagen resulterade i långa köer med rädda människor som krävde pengarna tillbaka utanför organisationens biografer.

– Så i dag har vi skickat ett öppet brev till Region Skåne. Där är vår fråga: Hur tänker ni kompensera oss ekonomiskt? Den frågan kommer vi att ställa i Västra Götaland, Östergötland och Stockholm också, säger han.

Patrick Stanelius/TT

Sally Henriksson/TT

Elin Swedenmark/TT

Fakta: Fler reaktioner

– Det är tufft när det tänds en strimma av hopp och så släcks den igen. Men det är ju en pandemi och vi har all respekt för myndigheternas beslut. Samtidigt som vi ser att arrangörer är beredda att ta emot publik och har metoder för att göra det så säkert som möjligt, säger Joppe Pihlgren, vd för Svensk Live.

– Vi har inte sett någon oro från våra biobesökare än. Feedbacken som vi har fått från våra gäster hittills om vår dynamiska bokning, där man sitter med två tomma platser bredvid sig, är att den har upplevts som trygg, för det är ju så stora salonger och bara 50 personer inne, säger Helena Eklund, marknadschef på Filmstaden AB.

ANNONS