Estonia ligger på 80 meters djup i Östersjön söder om finska Utö. Det råder gravfrid i området och det är förbjudet att dyka vid fartyget.
Estonia ligger på 80 meters djup i Östersjön söder om finska Utö. Det råder gravfrid i området och det är förbjudet att dyka vid fartyget. Bild: TT/Nyhetsbyrån

Grävande journalister sågar nya Estoniadokumentären

Jan Guillou och Janne Josefsson finns bland de tunga reportrar som underkänner den journalistprisade Estoniadokumentären. I en debattartikel menar de att dokumentären är ”ett typexempel på en konspirationsteori”.

ANNONS
|

Det är i en lång text på DN:s debattsida som de tio grävande och rutinerade journalisterna sågar ”Estonia – fyndet som förändrade allt” och reducerar den omskrivna dokumentärserien som sändes på Dplay i höstas till en simpel konspirationsteori.

”Tyckande, oro och substanslösa anklagelser får ta överhanden samtidigt som den stora mängden fakta om förlisningen som finns i gjorda utredningar till största delen undanhålls tittarna”, skriver de tio journalisterna i sin långa debattartikel som ifrågasätter om dokumentärserien ger en sann och relevant bild av vad som skedde när Estonia sjönk.

Att reportern bakom dokumentärserien, Henrik Evertsson, dessutom belönades med Stora journalistpriset för sitt arbete är något som retat upp artikelförfattarna, där förutom Jan Guillou och Janne Josefsson även SR:s Bo-Göran Bodin, Fredrik Laurin och Dan Josefsson ingår.

ANNONS

Rationalitet och vetenskapligt evidenstänkande hotas i dag av en irrationell tro på konspirationer. Juryn som delar ut priset för årets viktigaste journalistiska avslöjande får inte låta sig bländas av en aldrig så snyggt producerad konspirationsteori” skriver man vidare i sin debattartikel.

Sedan tidigare har även magasinet Filter i en lång artikel ifrågasatt Henrik Evertssons dokumentärserie om Estonia och gått igenom de rykten, myter och konspirationsteorier som har cirkulerat kring Estoniaolyckan ända sedan förlisningen i oktober 1994.

– Vi har gjort en öppen och transparent dokumentärserie som innehåller ny kunskap och fakta om Estoniakatastrofen. Att våra fynd och våra journalistiska metoder diskuteras är en naturlig följd som vi välkomnar, sade Henrik Evertsson till GP tidigare i höstas.

Han menar också att dokumentären inte tar ställning för den ena eller andra olycksorsaken.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS