Det lär dröja innan personer under 70 och som inte ingår i någon riskgrupp kan vaccineras mot covid-19 i Sverige. Bild från USA.
Det lär dröja innan personer under 70 och som inte ingår i någon riskgrupp kan vaccineras mot covid-19 i Sverige. Bild från USA. Bild: Elaine Thompson/AP/TT

Så många ingår i första vaccingrupperna

Vaccinet är här. Men alla kommer inte att få en covidspruta i julklapp. Antalet inledande doser är få och de som ingår i högt prioriterade grupper är många.
– Jag förstår att det inte är någon tröst för många att höra "håll ut, vi gör vårt yttersta", men det är det vi gör, säger vaccinsamordnare Christine Senter.

ANNONS

Både julen och vaccinering för covid-19 står för dörren. I dagarna väntas de första vaccineringarna kunna genomföras i landet.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare meddelat att totalt cirka 350 000 doser med coronavaccin väntas anlända under januari. Något som, med tanke på att vaccinet ska tas i två omgångar, skulle räcka till 175 000 personer.

Att ett vaccin nu är här innebär dock inte startskottet för en massvaccinering på samhällsnivå. Rent numerärt kommer nämligen de första försändelserna att gå åt till de grupper som Folkhälsomyndigheten (FHM) pekat ut som extra prioriterade.

– Vi ska börja med våra mest sårbara. Jag förstår om man är frustrerad över att det tar tid, men både vi och de övriga regionerna i landet gör verkligen vårt yttersta, säger Christine Senter, vaccinsamordnare i region Gotland.

ANNONS

Tydlig prioritering

Det är regionerna som ansvarar för vaccineringen, och få lär frångå den prioriterade ordning som FHM satt upp. Först ut är "personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre."

Enligt Socialstyrelsens statistik hade drygt 108 000 personer över 65 år särskilt boende under 2019. Naturliga dödsfall och nytillkomna inom gruppen gör dock att den genomsnittliga siffran för hur många som bor i särskilt boende ligger runt 82 000.

Därutöver visar Socialstyrelsens siffror att drygt 244 000 över 65 år hade hemtjänst under 2019, siffran för "dagsgenomsnitt" där är drygt 172 000.

Folkhälsomyndigheten har tagit ovanstående siffror och anpassat dem för att enbart täcka "personer som är 70 år och äldre". För särskilda boenden räknar FHM därför med 80 000 och för hemtjänst med 150 000.

"Arbetar nära"

Oavsett om man använder FHM:s uppskattningar eller års- eller genomsnittssiffrorna från Socialstyrelsen täcks alltså de inledande 350 000 januaridoserna med råge.

Nummer två på FHM:s priolista är "personal inom äldreomsorgen som arbetar nära boende och omsorgstagare".

Någon exakt siffra för gruppen är svår att få fram eftersom definitionen "arbetar nära" öppnar för tolkningar. FHM räknar i en grov uppskattning med cirka 340 000 personer. Den siffran baseras på Statistiska centralbyråns yrkesregister inom bland annat kategorin "vård och omsorg med boende".

ANNONS

"Borde ge hopp"

Efter de två första kategorierna kommer "vuxna som lever tillsammans med" de som först prioriteras.

Först därefter vaccineras övriga över 70 år, sjukvårdspersonal eller de som tillhör en riskgrupp. Och därefter väntar vaccinering av de som inte tillhör någon riskgrupp.

Christine Senter betonar dock att situationen generellt är ljusare nu.

– Så mycket i det här har handlat om att ta hand om problemen. Det jag kan säga som känns positivt är att vi ju nu jobbar med lösningen. Det är något som motiverar och borde ge hopp, att få vara en del av lösningen, säger hon.

Marcus Alexandersson/TT

Fakta: De kommande vaccinen

EU-kommissionen har undertecknat sju avtal om inköp av covid-19-vaccin för medlemsländernas räkning. Exakt när nedanstående vaccin kan levereras är fortfarande oklart:

* 27 augusti: 300 miljoner doser från Astra Zeneca, med en option på ytterligare 100 miljoner.

* 18 september: 300 miljoner doser från Sanofi-GSK.

* 8 oktober: 200 miljoner doser från Janssen.

* 11 november: 200 miljoner doser från Biontech-Pfizer, med en option på ytterligare 100 miljoner doser.

* 17 november: 225 miljoner doser från Curevac, med option på 180 miljoner till.

* 25 november: 80 miljoner doser från Moderna, med en option på ytterligare 80 miljoner.

* 17 december: 100 miljoner doser från Novavax, med option på 100 miljoner till.

Källa: EU-kommissionen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS