Splittring. Den våldsamma attacken mot Kapitolium blottar hot mot USAs demokrati.
Splittring. Den våldsamma attacken mot Kapitolium blottar hot mot USAs demokrati. Bild: J. Scott Applewhite

Trumps härjningar prövar de demokratiska institutionerna

Inte ens i sitt löfte om en ordnad övergång avstår Trump från lögnen

ANNONS

“We love you, you are very special” sa Donald Trump till demonstranterna som stormade Kapitolium, den amerikanska parlamentsbyggnaden, i en video publicerad på hans twitterkonto. Uppmaningen att gå hem vägde svagt, mot presidentens ihärdigt upprepade anklagelser – Bidens seger är ett resultat av valfusk. Inte ens inför en mobb i den amerikanska demokratins hjärta kunde den avgående presidenten erkänna sig besegrad.

Bilderna från Washington DC är surrealistiska. Kongressledamöter som hålls inlåsta på sina rum. En demonstrant som kånkar runt på en talarstol. Trasiga möbler och glassplitter på golvet efter mobbens framfart. Tårgas som avfyras, och poliser med dragna vapen. Ett hotfullt meddelande, lämnat på Nancy Pelosis skrivbord: We will not back down.

ANNONS

Fyra människor har i skrivande stund dött. Flera vapen och rörbomber har beslagtagits. Över 50 personer har gripits. Den 6 januari 2021 kommer minnas som en mörk dag i USAs historia.

När våldsamheterna väl var under kontroll kunde kongressen återuppta sitt arbete – och formellt godkänna Joe Biden som landets nästa president. Demokratin fortsatte vidare, om än något chockskadad efter attacken.

För demokratin bygger på att dess aktörer accepterar spelreglerna, annars vittrar den lätt sönder. Stormningen visar att en utbredd misstro mot systemet finns, och att människor är beredda att agera på den. För sitt uppviglande och systematiska spridande av lögner om valfusk måste Donald Trump hållas ansvarig – och så också det republikanska partiet, som låtit honom hållas.

Inte ens i sitt löfte om en ordnad övergång avstår Trump från lögnen, utan bedyrar att han motsätter sig valresultatet och har fakta på sin sida. Misstron lär han fortsätta spä på – även efter han lämnat Vita Huset.

Den närmaste framtiden lär vara fortsatt prövande för världens äldsta demokrati. Landets polarisering har varit tydlig länge, men den våldsamma attacken mot demokratin blottar allvaret. Förtroendet för demokratin – och de frihetliga värderingarna landet i grunden bygger på – måste återuppbyggas. Det blir ingen lätt uppgift för Joe Biden att försöka ena landet när han tar över som president, eller för det republikanska partiet att utstaka sin väg framåt efter Trumps härjningar.

ANNONS
ANNONS