"Vi har länge krävt att samarbetet mellan myndigheter, facket och Byggföretagen måste bli mycket bättre", skriver Tomas Emanuelsson.
"Vi har länge krävt att samarbetet mellan myndigheter, facket och Byggföretagen måste bli mycket bättre", skriver Tomas Emanuelsson. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ta vara på vår kompetens för att städa upp i byggbranschen

Liksom Byggföretagen har Byggnads väst tagit del av Riksrevisionens rapport där det visar sig att vi i Sverige är sämre än övriga nordiska länder på att skydda de arbetare som kommer hit för att försörja sig.

ANNONS
|

Svar till Claes Thunblad och Emma Schewenius

LÄS MER:Fler åtgärder krävs mot svartjobb i byggsektorn

Inte minst i vår bransch där oseriösa företag bygger infrastruktur med skattepengar och använder sig av underentreprenörer som är i en gråzon.

Det här kommer tyvärr inte som en överraskning för oss. Som fackförening träffar vi och hjälper hela tiden många gästarbetare som blivit utnyttjade ekonomiskt och ofta i usel arbetsmiljö.

I sin insändare radar Claes Thunblad (nationell samordnade för sund konkurrens) och Emma Schewenius (Byggföretagen) upp fem punkter.

Vi skriver under på det mesta, men skulle vilja göra ett par tillägg till punkterna.

• Helt klart bör Skatteverket, Arbetsmiljöverket, polisen och ekobrott få ökade resurser och genomföra fler kontroller. Men av någon anledning utelämnar de Byggnads. Det är vi på Byggnads som dagligen går hundratals skyddsronder i hela landet. Ombudsmän, förtroendevalda och medlemmar tittar med tusentals kritiska och opartiska ögon på vad som pågår på våra byggarbetsplatser. Vi går i spetsen för arbetet med att få ordning i branschen.

ANNONS

Vi har länge krävt att samarbetet mellan myndigheter, facket och Byggföretagen måste bli mycket bättre. Använd våra kunskaper och vår inblick i hur byggbranschen fungerar.

• Thunblad och Schewenius skriver bland annat att kommunerna ska ställa krav när de anvisar mark. Vi vill att ett av de kraven är att se till att företagen som ska bygga har kollektivavtal och att kommunerna följer upp huvudentreprenören och alla underentreprenörer.

• Byggföretagen vill att våra politiker aktivt lagstiftar för att hindra en osund utveckling. Den här punkten blir lite märklig när högerpartierna ständigt motarbetar förslag som krav på kollektivavtal och vill begränsa fackförbundens arbete med att städa upp på arbetsmarknaden. Till exempel är de emot att ge skyddsombud ökat tillträde till fler arbetsplatser.

Samtidigt har den socialdemokratiskt ledda regeringen precis landat två nya lagar som gäller från och med 1 januari i år. Det är två nya regler som kommit till genom långsiktig facklig-politisk samverkan.

• Ekonomiskt arbetsgivarbegrepp. Det innebär att den så kallade 183-dagarsregeln för utländska arbetare inte längre gäller för uthyrd arbetskraft. Vi i Byggnads vet att den undantagsregeln tidigare användes systematiskt för att vilseleda myndigheter och skapa rökridåer för den som försöker granska verksamheten.

• Skatteavdrag för arbete utfört i Sverige. Reglerna blir nu tydligare för när den som anlitar utländska aktörer ska dra av, redovisa och betala in skatt. Det fuskas enormt mycket när det gäller arbetare och företag som rör sig över gränser. Nu blir det lättare att granska dessa oseriösa företag.

ANNONS

Vi på Byggnads väst välkomnar ett utökat lokalt och regionalt samarbete med Byggföretagen när det gäller fusket i vår bransch.

2022 har Byggnads kongress. Under 2021 kommer vi att skriva en lång rad motioner för att skapa en schysst arbetsmarknad för alla i Sverige.

Och vi fortsätter sätta press på regering och riksdag att stå upp för den svenska modellen som tjänat arbetare och företag i så många år.

Tomas Emanuelsson

ordförande Byggnads Väst

ANNONS