Liseberg, med vd Andreas Andersen, har haft ett tufft år - nöjesparken har varit stängd under hela året.
Liseberg, med vd Andreas Andersen, har haft ett tufft år - nöjesparken har varit stängd under hela året. Bild: Jonas Lindstedt

Sämsta året någonsin för Liseberg

Förra året var det sämsta någonsin för nöjesparken Liseberg. Förlusten uppgick till en halv miljard och omsättningen rasade med 97 procent.

ANNONS
|

Nöjesparken Liseberg har varit stängd sedan pandemin bröt ut förra året. Och det har förstås gått ut över parkens ekonomi.

På grund av nedstängningen gjorde Liseberg sitt sämsta år någonsin i fjol. Försäljningen störtdök med hela 97 procent, vilket i siffror är ett tapp i omsättning på 1,26 miljarder kronor. Eller med andra ord – under hela förra året omsatte Liseberg 43 miljoner kronor.

LÄS MER:Bygget av Lisebergs vattenpark Oceanea är igång

LÄS MER:Liseberg säger upp all säkerhetspersonal

Förlusten före skatt uppgick 2020 till 553 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vinstresultatet på 199 miljoner för verksamhetsåret 2019. Tuffa siffror, säger styrelseordförande Christer Holmgren (M).

– Oh ja, vi har aldrig tidigare gått minus på det här sättet förut. Men vi står på en solid grund och har en god kassa. Men ett år till på det här sättet vill vi inte uppleva igen.

ANNONS
Lisebergs styrelseordförande Christer Holmgren.
Lisebergs styrelseordförande Christer Holmgren. Bild: Magnus Gotander

Vad skulle det betyda för Liseberg?

– Då skulle vi verkligen få sätta oss ner och fundera på hur man går vidare, det skulle vara väldigt ansträngande. Men med vaccination hoppas vi att folk ska kunna komma tillbaka till parken. Det finns ett stort uppdämt behov av att få besöka Liseberg igen, säger Christer Holmgren.

Lisebergs vd Andreas Andersen låter på telefon tyngd över situationen.

– Det är känns så där. 2020 var ett mycket mörkt år för branschen och ett mörkt år för Liseberg. Men det var väntat, prognoserna vi la under året visade på att det skulle se ut så här.

Det kommunala bolaget Liseberg fungerar också som en kassako för staden, inte minst på nöjes- och kultursidan. Hur siffror likt dessa kommer påverka andra kommunala verksamheter låter Christer Holmgren stadshuset svara för. Men att Lisebergs nedstängning påverkar andra är han helt övertygad om.

– Liseberg är en viktig motor i besöksnäringen och det har ju framgått i flera artiklar att exempelvis småhotell lider när Liseberg håller stängt.

Kan vi vänta oss ytterligare besparingar i personalen?

– Liseberg har redan dragit ner på personalkostnaderna kraftigt, säsongsanställda som inte fått en anställning och permitteringar men vår plan och våra förhoppningar är att kunna öppna till våren, så som det ser ut i jämförbara parker runt om i Europa, säger Christer Holmgren.

ANNONS

Vd:n Andreas Andersen tror att den nya pandemilagen kommer möjliggöra för en öppning senare i vår. Och i nuläget finns det inga planer på ytterligare varsel i personalstyrkan som minskat från 1 112 stycken 2019 till 442 förra året. Med förhoppningen om en återstart har han och kollegorna till och med börjat titta på hur parken ska drivas och vilka det är som ska göra det.

– Vad gäller säsongspersonal hoppas vi kunna påbörja rekryteringen, säger han.

Det skulle kunna ske snart eftersom processen med att rekrytera och utbilda personal tar längre tid då bland annat en hel kull med nyanställda förra året föll bort.

– Startsträckan med att öppna upp Liseberg var tidigare två veckor, nu är den tre månader, säger Andreas Andersen.

Betyder det att ni kan hamna i en situation där ni börjar rekrytera säsongspersonal innan ni har fått ett formellt godkännande att öppna parken?

– Ja, det kan faktiskt bli så. Det finns förstås en risk med det men risken att inte göra något alls är större.

Hur skulle det gå till?

– Då skulle potentiella medarbetare få göra en intresseanmälan och så förbereder vi processen så långt det går inför ett öppningsbesked. Därefter skulle vi skriva kontrakt. Vi är väl medvetna om att många potentiella medarbetare inte kan gå och vänta på ett kontrakt, men så skulle det tyvärr få bli. Det är en risk vi får leva med, säger vd Andreas Andersen.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS