Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström och smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser båda att covid-19-läget är fortsatt allvarligt i Västra Götaland.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström och smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser båda att covid-19-läget är fortsatt allvarligt i Västra Götaland. Bild: Mia Höglund

Smittskyddet varnar för coronaspridningen på arbetsplatser

Trycket på sjukhusen ökar och smittspridningen av covid-19 är fortsatt stor i Västra Götaland. Nu varnar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg för riskerna på arbetsplatser i regionen.

ANNONS
|

Förra veckan upptäcktes 6 379 nya fall i Västra Götaland, vilket är en liten minskning mot veckan innan. Helgdagarna under påsken tros dock ha påverkat testningen, vilket kan ha bidragit till att färre fick en covid-19-diagnos.

Läget är alltjämt allvarligt, och smittskyddet varnar nu särskilt för smittspridningen som sker på arbetsplatser.

– Smittan sprids i alla åldrar och till stor del bland personer i arbetsför ålder. Vi måste få stopp på smittspridningen på våra arbetsplatser och där behöver vi alla ta vårt ansvar, till exempel genom att arbeta hemma när vi kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Experter överens: Minimal risk att smittas av corona via ytor

Han fortsätter:

ANNONS

– Sen är också arbetsgivare skyldiga att förebygga smittspridning och vidta åtgärder när det upptäcks covid-19 på arbetsplatsen.

Lokala restriktioner i Västra Götaland

I Västra Götalandsregionen gäller dessutom särskilt skarpa rekommendationer för att minska smittspridningen, i nuläget till och med 18 april. Rekommendationerna innebär att man bland annat ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller trängsel, samt avstå från alla resor som inte är nödvändiga.

I grunden finns dessutom de nationella rekommendationerna, som fortsatt anses vara viktiga att följa.

– Smittspridningen måste minska och det gäller att följa de råd som ges, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER:Därför ökar smittspridningen av corona just nu

Statistiken osäker enligt Tegnell

I regioner som Sörmland, Uppsala och Örebro har ökningen av antalet nya fall fortsatt vara stadig trots påskhelgen. Jämfört med dem sticker Västra Götaland ut, med en kurva som inte fortsatt uppåt.

Exakt hur bilden faktiskt ser ut kan dock alltså vara påverkat av bland annat testningen.

– Som all statistik ska man alltid ta den med en nypa salt och alltid fundera på vad som ligger bakom, för det finns alltid ett antal olika faktorer som påverkar, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, och fortsätter:

– Man ska vara väldigt försiktig när man tittar på vad som hänt de här dagarna, den här veckan. Därför säger vi att vi får vänta och se ytterligare minst den här veckan ut, innan vi riktigt vet vad påsken haft för betydelse för smittspridningen.

ANNONS
Anders Tegnell tycker att läget är något svårbedömt till följd av påskhelgen.
Anders Tegnell tycker att läget är något svårbedömt till följd av påskhelgen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Generellt sett har tidigare helger och lov inneburit en minskad provtagning, och därmed ett minskat antal fall i Sverige.

– Vilken påverkan det har på smittspridningen som sådan kan vara svårare att veta, och det har nog varierat lite grann. I huvudsak har de tidigare helgerna i alla fall inte ökat smittspridningen. Hur det blir den här påsken får vi väl se. Här verkar det som om vi hade en uppgång innan påsk och även under påsken, säger Anders Tegnell.

LÄS MER:Leveranserna av Janssens vaccin till Europa pausas

Fler covid-19-patienter på sjukhus

Vårdbehovet för sjukdomen har den senaste tiden ökat generellt, med små upp- och nedgångar från dag till dag. På tisdagen vårdas 391 covid-19-patienter om man ser till sjukhusen i Västra Götaland, vilket är fler än vid första coronavågens topp.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har klart flest patienter – fler än vad alla andra sjukhus i regionen har tillsammans.

– Vi har en god beredskap att ta hand om alla som blir akut och allvarligt sjuka. Men det handlar om så pass många patienter att det påverkar annan vård, till exempel genom uppskjutna operationer. Det är oerhört viktigt för allas skull att vi får ner smittspridningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i pressmeddelandet från Västra Götalandsregionen.

LÄS MER:Inget krav på hemundervisning efter påsklovet på grund av corona

LÄS MER:Boende i Uppsala uppmanas till ”personlig lockdown”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS