Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Lukasjenko tvingade ned passagerarplan

President Aleksandr Lukasjenko beordrade att ett Ryanairplan på väg från Grekland till Litauen skulle landa i Belarus. Två stridsflygplan skickades upp för att följa det. En regimkritisk belarusisk journalist som lever i exil greps på flygplatsen i Minsk när planet tvingats ned.

ANNONS

"Jag uppmanar Nato och EU-allierade att omedelbart agera på det hot som den internationella civila flygfarten utsätts för av Belarus regim", skrev Litauens president Gitanas Nauseda i ett uttalande som citerades av Reuters när händelsen blev känd.

Han tillade att Belarus använt "tvång" för att få Ryanairplanet, som färdades mellan två EU-länder, att landa.

Åklagarmyndigheterna i Litauen har inlett en utredning om flygkapning efter händelsen, skriver tidningen Verslo Zinios.

Aktivisten och journalisten Roman Protasevitj, som tidigare drev den oppositionella kanalen Nexta och som befann sig ombord, greps på flygplatsen i Belarus huvudstad Minsk sedan planet tvingats landa, uppgav Nexta enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Det bekräftades av president Gitanas Nauseda.

Flera timmar efter nedtvingandet, vid 19.30-tiden på söndagen svensk tid, meddelade EU-kommissionen och litauiska luftfartsmyndigheter att planet fått tillstånd att lämna Minsk. En knapp timme senare landade planet i Litauens huvudstad Vilnius.

Enligt rapporter i litauiska medier blev Roman Protasevitj kvar i Belarus, och enligt passagerare på planet möjligen också en vän till honom. Obekräftade uppgifter i litauiska och ryska medier gör gällande att ytterligare fyra passagerare inte följde med till Vilnius.

Stämplad som terrorist

Protasevitj lever, liksom andra framträdande oppositionella, i exil i Litauen på grund av president Aleksandr Lukasjenkos hårdföra styre. Han har stämplats som terrorist av den belarusiska regimen.

Nexta har haft en central roll i att organisera oppositionen under de omfattande protesterna mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko som pågått sedan det av omvärlden underkända presidentvalet förra sommaren.

Olika uppgifter om varför planet tvingades landa florerade inledningsvis. Den ryska statliga nyhetsbyrån Tass skrev att planet – enligt Minsk flygplats – utsatts för ett bombhot. En uppgift som inte bekräftats från oberoende håll.

Två stridsflygplan

Senare meddelade Lukasjenkos presstab att presidenten personligen gett order om att Ryanairplanet skulle landa, och att två stridsflygplan av typen Mig-29 skulle skickas upp för att ledsaga det till flygplatsen. Omdirigeringen skedde enligt Flightradar 24 bara två minuter innan planet skulle passera gränsen till Litauen.

ANNONS

Inrikesdepartementet i Belarus bekräftade gripandet av Roman Protasevitj via Telegram men tog senare bort meddelandet, skriver AFP.

“Kabinpersonalen blev under Ryanairs flygning mellan Aten och Vilnius i dag underrättad av flygtrafikledningen i Belarus om att det fanns ett potentiellt säkerhetshot ombord och planet omdirigerades till närmaste flygplats, Minsk", förklarade Ryanairs pressavdelning saken i ett mejl till TT tidigare under söndagen.

Bolaget tillade att inget säkerhetshot hittats ombord planet.

"Ryanair har anmält saken till relevanta nationella och europeiska säkerhetsmyndigheter", skrev Ryanair.

"Iscensatt insats"

"Det är fullständigt uppenbart att detta är en insats som iscensatts av underrättelsetjänsten, för att få tillgång till planet och fängsla aktivisten och bloggaren Roman Protasevitj", skrev den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil i Litauen, i ett uttalande på Telegram enligt Reuters.

Både Tichanovskaja och Nexta uppger att 26-årige Protasevitj riskerar dödsstraff i hemlandet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skräder inte orden efter Belarus agerande.

"De som ligger bakom kapningen av Ryanairplanet måste beläggas med sanktioner", skrev hon på Twitter sent på söndagskvällen. Hon krävde också att Protasevitj ska "släppas omedelbart".

Även EU:s rådsordförande Charles Michel kräver att Belarus omedelbart släpper den gripne.

"EU-ledare kommer diskutera denna exempellösa händelse i morgon (måndag) i Europeiska rådet", skrev han i ett uttalande.

ANNONS
Aktivisten och oppositionella journalisten Roman Protasevitj omhändertas av polis i Minsk i samband med en demonstration 2017. Arkivbild.
Aktivisten och oppositionella journalisten Roman Protasevitj omhändertas av polis i Minsk i samband med en demonstration 2017. Arkivbild. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Fakta: Belarus

Belarus har omkring 9,5 miljoner invånare och är till ytan knappt hälften så stort som Sverige.

Landet gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina och styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

ANNONS