Danmark firar Kasper Dolbergs 2–0-mål.
Danmark firar Kasper Dolbergs 2–0-mål. Bild: Ozan Kose/AP/TT

Danmark till semi efter tveksamt mål

Danmark är klart för EM-semifinal efter 2–1 mot Tjeckien. Ett tidigt hörnmål till 1–0 banade vägen – men var det verkligen hörna?
– Det här är ett felbeslut, säger tidigare domaren Jonas Eriksson i SVT.

Med åtta mål på de två senaste matcherna hade Danmark växlat upp ordentligt efter en lite knackigare inledning på EM. Efter 4–0-seger mot Wales i åttondelsfinalen väntade ett av EM:s skrällag Tjeckien på Olympiastadion i Baku, Azerbajdzjan.

Tjeckien besegrade Nederländerna efter 2–0 i sin åttondel.

Det blev en svängig match med många målchanser åt båda håll, men tack vare en stark första halvlek lyckades Danmark vinna med 2–1 – trots en intensiv tjeckisk jakt.

– Det är underbart när man både kämpar och spelar bra, säger målvakten Kasper Schmeichel efter matchen.

Dansk drömöppning – efter domarmiss?

Omgående visade Danmark på fortsatt målform.

Redan i den femte minuten slog Thomas Delaney till på en hörna och gav Danmark ledningen. En hörna Tjeckien protesterade mot.

Ondrej Celustka var först till bollen och spelade till synes bollen på Kasper Dolberg ut över kortlinjen. Men den assisterande domaren pekade på hörnflaggan, som Delaney då förvaltade på bästa sätt.

– Det här är ett felaktigt beslut. Inspark skulle vara rätt beslut, säger den tidigare domaren Jonas Eriksson om hörnan i SVT.

Strax före halvtid kom nästa kalldusch för Tjeckien då den danske tvåmålsskytten mot Wales, Kasper Dolberg, forcerade in ett inlägg till 2–0.

Tjeckien rivstartade den andra halvleken och tidigt tvingades Kasper Schmeichel en kvalitetsräddning. Kort därpå, drygt tre minuter in i halvleken, slog EM-sensationen Patrik Schick till med sitt femte EM-mål.

På ett tillslag slog han in ett inlägg från Vladimir Coufal, mellan benen på en dansk försvarare, intill Schmeichels högra stolpe.

I matchens slutskede tvingades Tjeckiens målskytt kliva av med en befarad skada.

Tjeckien fortsatte att trycka på och matchen öppnade upp sig ordentligt. Trots flera målchanser åt båda håll så blev det inget mer mål

– Vi visste att det skulle bli en sanslöst svår match. De spelar med lika hög intensitet som oss, säger Kasper Schmeichel.

Får inte resa till semifinalen

I semifinalen på onsdag väntar England, som får spela på hemmaplan på Wembley i London. För danskar som inte bor i Storbritannien krävs en tio dagars lång karantän vid inresande och kommer därmed inte att ha möjlighet att se semifinalen på plats – liknande situation som för de svenska fansen mot Ukraina.

För danskar boende i Storbritannien, eller i grönlistade nationer i Europa, väntas ungefär 5 000 biljetter finnas tillgängliga.