SKR vill ha tydligare besked om den tredje vaccindosen. Arkivbild.
SKR vill ha tydligare besked om den tredje vaccindosen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Tegnell: Tydliga besked om tredje dos

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kräver bättre framförhållning och tydligare besked från staten om hur tidsplanen för den tredje dosen vaccin ska se ut i olika åldersgrupper. Enligt Anders Tegnell är dock informationen "väldigt tydlig".

ANNONS

På onsdagen kom beskedet att fler ska erbjudas en tredje påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 från den 1 november. I ett första steg handlar det om personer över 65 år samt personal som vårdar äldre, men framöver kommer alla över 16 år att erbjudas en tredje dos.

Enligt SKR finns både kapacitet och god tillgång på vaccin, men när stora grupper ska vaccineras samtidigt behöver lokaler, personal och utrustning finnas på plats och det är därför viktigt med god framförhållning från myndigheterna.

"Regionerna behöver få besked i god tid när vaccinationerna av olika grupper ska påbörjas och vara klara, för att kunna förbereda sina organisationer. De besked vi fått i dag är inte tillräckligt tydliga", säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, i ett pressmeddelande.

ANNONS

I god tid

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar å sin sida att kommunikationen med regionerna har "fungerat väldigt bra".

– Vi har gett dem en så bra tidsplan som det är möjligt att göra och sedan återkommer vi relativt snart, så fort vi får tydliga signaler om att det finns ett behov att peka på fler grupper, säger han.

TT: Är det inte rimligt att regionerna ska få besked i god tid?

– Nu behöver de stora resurser för att klara av den här vaccinationen och vi kommer komma med besked om vidare arbete innan de här delarna är klara. Det kom inte som en överraskning för någon. Vi har ju pratat om det här under lång tid, om att det här var på väg.

TT: Hade ni då inte från er sida kunnat gå ut tidigare med direktiv?

– Vi måste kontrollera så att den här nytta-risk-balansen fortsatt är god för de som vi går ut och vaccinerar. Det är viktigt att göra det på ett seriöst sätt, vi kan inte bara gissa oss till saker.

"Väldigt tydliga"

Tegnell ser dock inga risker för att vaccinationsarbetet ska drabbas av förseningar.

– Det finns väldigt gott om vaccin, säger han och tillägger att arbetet med påfyllnadsdoserna kan börja redan på måndag.

ANNONS

Enligt Tegnell finns beredskap i regionerna.

– Jag tror att det finns en missuppfattning att regionerna själva kan välja när de går vidare med ytterligare grupper. Det är inte vår intention. Vår intention är att vara väldigt tydliga även i fortsättningen med att rekommendera vilka grupper som kan vaccineras vid vilka tidpunkter, säger Tegnell.

Han understryker att rekommendationen om en påfyllnadsdos inte beror på att skyddet för vaccinerade minskat.

– Vi vill redan nu understryka att det inte finns några tecken på att någon på individnivå tappat skydd, säger Tegnell, men påpekar att man vill ligga lite i framkant.

Viktigt att prioritera

Samtidigt är Sveriges läkarförbund kritiskt mot att en tredje vaccindos inte kommer ges till vårdpersonal i nuläget, utan bara till personal inom äldreomsorg och hemtjänst, enligt Sveriges Radio Ekot. Enligt Tegnell är det en prioriteringsfråga.

– Vi fortsätter i ungefär samma ordning som vi gjorde under våren där vi i första hand pekade på den personal som jobbar med personerna som är väldigt sköra och väldigt sjuka, säger han och tillägger:

– Det är viktigt att ha en prioritering. Jag tror att alla är överens om i Sverige att den viktigaste prioriteringen vi har är att skydda de allra skönaste och allra mest utsatta och det är det vi gör.

ANNONS

TT: När kan det bli aktuellt att fler grupper får en tredje dos?

– När vi har ett bra underlag att rekommendera fler grupper så kommer vi att göra det.

Inga tecken

Vad gäller smittspridningen fortsätter den att öka i Europa, medan situationen i Sverige är mer stabil. Det framkom på torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

– Europa har stigit först i alla vågor vi haft så det är inte helt förvånande, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han konstaterar också att vaccinarbetet fortskrider. Orosmomentet är gruppen 20-40 år.

– Där ser vi också många fall.

FHM förändrar även rekommendationen om testning för covid-19 efter utlandsvistelse.

– Även fullvaccinerade som får symptom efter resor i andra länder ska testa sig inom 14 dagar, säger Tegnell.

Fakta: Två nya dödsfall

Två nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats. Därmed har sammanlagt 15 018 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 170 422 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

7 248 761 personer (16 år och äldre) har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 84,9 procent av befolkningen i åldersgruppen 16 år och äldre.

Av dessa har 6 891 779 fått två doser, motsvarande 80,7 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS