Slamfyllt. Reningsverk.
Slamfyllt. Reningsverk. Bild: Rolf Andersson

Så kan vi ta hand slammet bättre

Lars Olrog: Var hamnar kommunens reningsverksslam i dag?

ANNONS

Kommunerna i norra Bohuslän har nu beslutat öppna för att flera tusen ton förorenat slam från kommunala avloppsreningsverk årligen skall kunna köras ut på åkermarken. Detta trots att allt fler anser att vi inte bör utsätta vår åkermark för föroreningar och gifter, som riskerar hamna i vår mat eller skada de naturliga processerna i marken eller omgivningen. Hur är detta möjligt och hur skall en sådan utveckling kunna vändas?

I alla kommuner finns ett beslut om att antingen låta slammet/avfallet från kommunens reningsverk spridas på åkermark, eller att det skall tas om hand på annat sätt. Det kan dock uppfattas som oklart hur och av vem, som beslutet har fattats. Det är viktigt att beslutsgången klarläggs för att kommuninnevånare, lantbrukare och konsumenter skall kunna få klarhet i vad som ligger bakom besluten och vem som har det politiska ansvaret, nu när allt mer reningsverksslam styrs till åkermarken.

ANNONS

Vilka är då de som tagit besluten? Det kan nog skifta mellan olika kommuner, men Tekniska nämnden eller motsvarande, som ansvarar för vatten och avlopp, är troligen den nämnd som har tilldelats ansvaret. Denna nämnd kan å sin sida ha delegerat beslutet om avfallets omhändertagande till den tjänstemannaavdelning under nämnden, som hanterar genomförandet av politiska beslut. Det kan då uppfattas som politikerna i den aktuella nämnden inte varit med om att fatta något beslut. Så är dock inte fallet. En nämnd som delegerar rätten att fatta beslut, är fortfarande helt ansvarig för de beslut som fattas. Kommunens politiker ansvarar för kommunens avfall, på samma sätt som ett företag ansvarar för sitt.

Aktuella frågor att ställa till ansvariga kommunpolitiker och de politiska partierna kan t.ex. vara:

• Var hamnar kommunens reningsverksslam i dag?

• Tycker du att det är ett bra system att slammet/avfallet från kommunens reningsverk sprids på åkermark?

• Hur länge skall denna eventuella spridning pågå och hur planerar kommunen för den framtida hanteringen av reningsverksslam?

I Tanums kommun har politikerna i Tekniska nämnden, i samråd med Miljö- och byggnadsnämnden och i stor politisk enighet, tagit beslutet att inte tillåta att kommunens reningsverksslam sprids på åkermark, trots att det vore den billigaste lösningen för kommunen. Centerpartiet i Tanum har under 10 års tid drivit frågan.

ANNONS

För norra Bohusläns del har en utredning av Chalmers Teknologkonsulter AB, i samarbete med Preem, beställd av Rambo och dess ägarkommuner, visat på en miljöanpassad och resurshushållande metod att hantera avfallet. Det är hög tid att förverkliga sådana lösningar.

Lars Olrog

Centerpartiet i Tanum

ANNONS