Opinionen. I Landskrona lyckades Liberalerna med Torkild Strandberg i spetsen bryta SD:s framgångar genom bland annat satsningar på trygghet i stadskärnan. Här med Anneli Manneli, lokalpolischef.
Opinionen. I Landskrona lyckades Liberalerna med Torkild Strandberg i spetsen bryta SD:s framgångar genom bland annat satsningar på trygghet i stadskärnan. Här med Anneli Manneli, lokalpolischef.

Så lyckas kommunalrådet ta kampen mot SD

Svend Dahl: Torkild Strandberg är politikern som tar väljarna på allvar

ANNONS

Ledare 16 juni. Nästan var femte SD-väljare sympatiserar egentligen mer med ett annat parti. Det framgår av SCB:s aktuella mätning av partisympatierna.

Samtidigt visar en undersökning från Kantar Sifo hur de sverigedemokratiska väljarna tydligt skiljer ut sig. De som tänker rösta på SD upplever i markant lägre utsträckning än andra partiers väljare att politiker lyssnar på dem eller respekterar det sätt de valt att leva på. SD-väljarna sticker även ut i synen på politikens leveransförmåga; ytterst få SD-väljare anser att de får valuta för sina skattepengar.

Opinionsmätningarna tyder just nu på att Sverigedemokraterna kan nå ett valresultat närmare 25 procent.

ANNONS

Tre politiska beslut har sannolikt bidragit mer än andra till detta:

Alliansens och Miljöpartiets migrationsöverenskommelse som bland annat innebar fri sjukvård till papperslösa, decemberöverenskommelsen som inneburit att Alliansen frivilligt avstått från möjligheterna att få igenom en gemensam budget i riksdagen och slutligen vårens S-MP-V-C-beslut om att låta företrädesvis unga män utan asylskäl stanna i Sverige givet att de går på gymnasiet. Det sistnämnda har fått stora väljargrupper att återigen ställa sig frågande inför Socialdemokraternas och Alliansens verkliga förmåga att leverera en restriktiv migrationspolitik.

Men stödet för SD handlar, som Kantar Sifo visar, inte bara om sakfrågor. Det är också tydligt kopplat till en känsla av att politiker inte är intresserade av att förstå eller lösa de problem väljarna upplever.

Att SD blir jämnstort med S och M i september är sannolikt. Därmed inte sagt att det innebär att partiet kommer att fortsätta att växa. Det finns tvärtom goda skäl att tro att ett stort SD 2018 kan bidra till ett mindre SD 2022 och 2026. Väljare vill nämligen se resultat.

På lokal nivå har detta redan hänt. I västskånska Landskrona fick SD redan 2006 drygt 22 procent av rösterna i kommunalvalet. Varken 2010 eller 2014 klarade partiet av att upprepa resultatet.

ANNONS

Förklaringen ligger sannolikt i det blågröna styrets förmåga att ta sina väljare på allvar och hantera de problem kommuninvånarna ser i sin vardag. Det har sedan 2006 handlat om att bryta otryggheten i stadskärnan, att locka fler företag och därmed arbetstillfällen, att bygga bort utanförskap och skapa attraktiva bostäder för att attrahera fler skattebetalare. När polisen inte räckt till har kommunen hyrt väktare. Staden har blivit tryggare och trevligare.

Om Ulf Kristersson, Jan Björklund och Miljöpartiets språkrör vill se en annan framtid än ett fortsatt växande SD bör de lära av sina partivänner i Landskrona.

Häromveckan visade en lokal opinionsmätning från Novus att Liberalerna, som är det största partiet i den styrande koalitionen, slår nytt rekord med drygt 28 procent i väljarstöd samtidigt som även Moderaterna går framåt och Miljöpartiet håller ställningarna. Sverigedemokraterna ligger däremot fortfarande en bra bit under resultatet från för 12 år sedan.

SCB

Kantar Sifo

Novus

Svend Dahl
Svend Dahl
ANNONS