Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

360 kommunala miljoner på Ikea och Torpområdet

Kommunens prislapp för markberedning, infrastruktur på Torp och kollektivtrafik beräknas till 360 miljoner kronor. Av dessa ska 160 miljoner gå till att göra en byggklar mark för Ikea och Ikano.

Det siffror som offentliggjordes i går är pengar som kommunen behöver satsa för att klara den fortsatta investeringen i Torpområdet, det vill säga 324 miljoner kronor. Under 2008 avsattes 38 miljoner kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

För att täcka investeringen tänker kommunstyrelsen använda kommunens överskott på 125 miljoner kronor samt använda cirka 200 miljoner kronor ur eget kapital.

– Enkelt förklarat lånar vi de 200 miljonerna på banken. Räntan på lånet blir en ny kostnadspost som politikerna får hantera med alla de krav och önskemål som kommer in, säger Kennet Erlandsson, ekonomichef på kommunen.

De räntekostnader som uppstår ska, enligt alliansen och Jan Gunnarsson (S), inte tas från de kommunala verksamheterna, som skola och omsorg. Essam El-Naggar (FP) påpekar också att alliansen kommer följa investeringsplanen, som är lagd för övrig verksamhet i kommunen.

– Det vi gör kommer betyda mycket för hela regionen, påpekar Sture Svennberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Utfallet av de stoppåtgärder, som infördes under förra året i kommunen, där man bland annat inte fick sätta in vikarier inom barnomsorgen, investeras nu på Torp. Det är inget som någon av dem finner anmärkningsvärt.

– Jag tycker inte att man ska ställa saker mot varandra. Vi har nu hävt stoppåtgärderna och det finns ingen anledning att pytsa tillbaka pengar för att vi inte fick sätta in en vikarie i september, säger Elving Andersson (C). Vi måste också kunna satsa på saker som spelar en betydelsefull roll för framtiden.

– Jag tycker precis som Elving. Det här är en satsning som skapar tillväxt för Uddevalla, tillägger Jan Gunnarsson.

Magnus Jacobsson (KD) har fått ta emot många frågor i fullmäktige om slutnotan.

– Hans Jonasson (UP) har tagit upp en siffra på en halv miljard, och jag har många gånger stått med handen knuten i fickan och vetat att det inte kommer att sluta där.

Han tror inte att allmänheten kommer reagera över investeringen.

– Jag tror snarare att många känner stolthet över att Uddevalla vunnit kampen samt att vi kan skapa uppåt 600 nya årsarbeten på Torp.

Det som ännu är oklart är den summa som Ikea och Ikano ska betala för marken på Östra Torp. Den förhandlingen pågår. Köpesumman ska direkt in i investeringen på Torp.

Uddevallapartiet och Solidariskt Uddevalla deltog inte i kommunstyrelsens beslut om att avsätta pengar till investeringen på Torp.