Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Denna artikel ingår för dig som är kund.

38 får dödade i stor vargattack

Ett omfattande vargangrepp drabbade under natten till onsdagen Ulkeröds gård utanför Hedekas. 38 fårtackor dödades i attacken. Fårägare i området uppmanas nu till höjd beredskap.

Gårdens ägare Lars Olof Lyrdal väcktes av telefonen vid halvsextiden på onsdagsmorgonen, och fick då beskedet om det makabra fyndet. Av de 43 får som befann sig i hägnet på en av gårdens flera betesmarker dödades 38, varav 17 fortfarande levde vid upptäckten men var så svårt rivna att de fick avlivas. Flera av de skadade fåren ska ha försökt stoppa blödningar genom att lägga sig på varandra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det känns fruktansvärt tungt. Dels för vår egen del men också på flera andra plan. Det är nästan så man inte tror det är sant, säger Lars Olof Lyrdal, ståendes intill den plats på vilken samtliga de dödade fåren samlats ihop.

Göte Johansson var länsstyrelsens besiktningsman på plats.

– Det här är det värsta jag sett. Jag har varit verksam i många år, men aldrig varit med om att fler än ett tjugotal får blivit rivna förut. Men vargen blir triggad när det är så många får utan någonstans att ta vägen. Det är samma fenomen som med en räv i ett hönshus.

De 43 fåren befann sig i ett hägn som på tre sidor omgärdas av fårnät, men åt ena hållet år öppet mot en sjö.

– Jag skulle på goda grunder gissa att det rör sig om två vargar, en större och en mindre. Det var många spår i strandkanten, och det kan vara så att de tog sig in sjövägen, säger Göte Johansson.

Andra fårägare i området har kontaktats och uppmanat till höjd beredskap.

Det är första gången som Lars Olof Lyrdal personligen drabbas av ett vargangrepp. Han planerar nu att ansöka om tillstånd för skyddsjakt, även om han inte räknar med att ansökan beviljas.

– Vi måste följa de regler som finns och då kan vi bara ansöka om skyddsjakt eller sitta på vakt i enlighet med paragraf 28. Men det är resurskrävande.

Enligt paragraf 28 i jaktförordningen kan djurägare skjuta varg om den upptäcks på bar gärning mitt i ett angrep och man inte på annat sätt kan freda sina djur. Lars Olof Lyrdal är frustrerad och säger att han blir både ledsen och arg över situationen.

– Det har tagits politiska beslut, men de beslut som finns respekteras inte utan överklagas till förvaltningsrätten och inhiberas. När då sådant här händer drabbar det i slutändan vargen själv. Man tycker att man räddat vargar, men det här kan bara leda till att folk tar lagen i egna händer, på ett oacceptabelt sätt.

Lars Olof Lyrdal ska även ansöka om ersättning för de dödade fåren, och då Ulkeröds gård precis har byggt ett nytt fårhus för stora pengar finns inga andra alternativ än att återinvestera ersättningen från länsstyrelsen i fårverksamheten. Men Lars Olof Lyrdal menar att skadan skett på fler nivåer än den rent ekonomiska.

– Det här var den kull som var tänkt att bli nästa års avelstackor. Enligt lagen ska man gå skadeslös när detta inträffar, men hur kan man beräkna och ersätta det jobb vi har lagt ner med de här fåren dag och natt för att få fram ett bra avelsmaterial? Det går inte, säger Lars Olof Lyrdal.

I den aktuella hagen fanns inte så kallade rovdjurstängel. Lars Olof Lyrdal berättar att de har rovdjurstängsel i andra hagar men att det är en tidskrävande och dyr process.

– Vi har satt upp fyra kilometer till en kostnad av 625 000 kronor. Vi får 50 kronor i bidrag per meter så det är 200 000 kronor. Betesmarker består av kuperad terräng och där är det extra krångligt att få till de här stängslen.