Huvudbry. Kommunen måste utreda hur man ska kunna skydda ett häckande korppar på Idabergets branta sida när berget ska skredsäkras inför bygget av en ny brandstation på tomten intill.
Huvudbry. Kommunen måste utreda hur man ska kunna skydda ett häckande korppar på Idabergets branta sida när berget ska skredsäkras inför bygget av en ny brandstation på tomten intill. Bild: Hasse Holmberg

Häckande korpar hotas av nya brandstationen

Ett häckande korppar på Idabergets branta sida hotas när den nya brandstationen ska byggas. Nu måste kommunen hitta en lösning för att säkra berget och samtidigt skydda fåglarna.

ANNONS
|

Den nuvarande brandstationen i Uddevalla är utdömd och en ny ska byggas under de närmaste åren.

LÄS MER: 57-åring på väg att rasa ihop

LÄS MER: Hett område för nya brandstationen

Under planeringsarbetet har samhällsbyggnadsnämnden nu fått en specifik fråga att fundera över.

– Den plats vi tänker bygga brandstationen på, vid Västgötavägen mitt emot Byggmax, gränsar till ett högt berg som kallas Idaberget. Det är ett brant berg och det finns risk för nedfall av stenblock. För att kunna lägga brandstationen så nära berget måste man ta bort risken för blocknedfall, säger planarkitekt Mats Windmark, Uddevalla kommun.

ANNONS

– I det område där man behöver skredsäkra finns ett bo för ett korppar, där de häckar. Boet finns på en hylla i det branta berget.

Idaberget i Uddevalla där det är tänkt att nya brandstationen ska ligga är hem för ett korppar.
Idaberget i Uddevalla där det är tänkt att nya brandstationen ska ligga är hem för ett korppar. Bild: Lasse Edwartz

Tar hjälp av naturvårdskonsult

På samhällsbyggnadsnämndens senaste möte informerades politikerna av en naturvårdskonsult om korpars behov och livsvillkor, om regelverk och möjligheterna att skydda dem.

– Det togs inget beslut, men jag fick uppdraget att fortsätta utredningen om hur vi kan gå tillväga för att bygga en så stor brandstation utan att störa korparna, säger Mats Windmark.

Han säger vidare att budskapet från samhällsbyggnadsnämnden var tydligt. Brandstationen ska byggas så som planerat men hänsyn ska ta till de häckande korparna.

– I utredningen kommer jag att ta hjälp av naturvårdskonsulten. Vi har också en bergteknisk konsult om hur man ska minska risken för nedfallande stenblock.

Korpar häckar vanligtvis under perioden februari-maj.

– Jag tror att under häckningssäsongen, när de har ägg i boet, är det nog ett formellt förbud mot att störa häckningen. Om man skyddar dem under häckningstiden och de blir störda efter att ungarna är flygfärdiga kan nog paret hitta en ny plats att bygga bo, men det är svårt att säga var det kan bli, säger Mats Windmark.

Ingen detaljerad tidsplan

Frågan är komplicerad, konstaterar han vidare.

ANNONS

– Det handlar inte om många korpar, men det är viktigt för nämnden att utreda. Vi jobbar med frågan men har just nu ingen färdig lösning.

Det finns ingen detaljerad tidsplan för när den nya brandstationen ska stå klar, enligt Windmark.

I kommunens flerårsplan budgeteras totalt 148 miljoner kronor för bygget, fördelat på tre år. Nästa år budgeteras 10 miljoner kronor, 2020 80 miljoner och 2021 58 miljoner.

LÄS MER: Risk för ras - brandbilarna får inte längre stå på stationen.

LÄS MER: Riskerar vite för farligt golv på brandstationen

Fakta: Korpen

Korpen (Corvus corax) är en av de två största kråkfåglarna.

I naturen blir de mellan tio och femton år gamla, men livslängder på upp till 40 år har noterats.

Vuxnare fåglar bildar livslånga par.

Korpen uppfattas som en intelligent fågel eftersom det finns observationer på anmärkningsvärda problemlösningar.

Korpen är landskapsdjur och landskapsfågel i Dalsland. Den är nationalfågel i Bhutan.

ANNONS