Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

4 säkerhetstips som du borde implementera när du surfar online

Sannolikheten är hög för att du besöker den onlinebaserade världen på regelbunden basis. Samhället blir mer och mer digitalt för varje dag som går, därmed är det väldigt viktigt att du kan navigera denna miljö på ett säkert sätt.

Du vet säkerligen att du ska titta åt båda hållen både en och två gånger innan du gör över vägen, men den onlinebaserade miljön kan vara aningen främmande, inte minst om du inte har någon större erfarenhet av att surfa online.

Om du planerar att använda internet för olika typer av syften, t.ex. att spela casino online, är detta extra viktigt. Här blandar du in dina pengar och betalinformation, vilket gör en stark anledning till att ta säkerheten på allra högsta allvar.

4 viktiga säkerhetstips som du bör implementera i din säkerhetsrutin online

Nedan är exempel på viktiga punkter:

Använd ett antivirusprogram

Med tanke på hur många risker som finns online kan det vara en bra idé att använda ett antivirusprogram. På så sätt får du ett bra skydd mot olika typer av virus, men ger dig även möjligheten att ta bort befintliga virus som har infekterat din enhet.

Du kan välja mellan kostnadsfria alternativ och de som kostar pengar. Det är bara naturligt att de som kostar pengar bidrar med ett starkare skydd, men det är upp till dig att avgöra hur stort skydd du behöver. Om du inte har någon större erfarenhet av internet eller planerar att besöka osäkra sidor, kan det vara en bra idé att välja ett så pålitligt antivirusprogram som möjligt.

Använd en VPN

Med hjälp av en VPN får du ett extra lager med skydd och anonymitet, vilket lämpar sig väl för dig som vill ha en större trygghet online. Tjänsten krypterar all information som skickas från och till din dator, vilket gör att det blir betydligt svårare för hackare att se vad som händer.

Din IP-adress blir även dold och skyddad. Om någon försöker klura ut vem du är vart du befinner dig skickas de istället till en server någon annanstans i världen, beroende på vilken server som du är ansluten till.

Använda säkra lösenord

Säkra lösenord är grunden för att få en bra säkerhet online. Här bör du ha så många karaktärer som möjligt, helst över 12 stycken. Blanda stora och små bokstäver tillsammans med siffror och tecken, gärna i en så slumpmässig ordning som möjligt.

Om du hellre vill samla alla lösenord kan du använda en lösenordshanterare. På så sätt behöver du endast komma ihåg ett enda lösenord, tjänsten sköter sedan resten.

Klicka inte på okända länkar eller filer

Du bör aldrig klicka på länkar, filer eller liknande som du inte kan bekräfta vart de kommer ifrån. Var extra uppmärksam på konstiga mejl, inte minst de som du inte förväntar dig att få. Dessa mejl är ofta väldigt skickligt utförda, vilket gör att du måste vara extra uppmärksamhet på konstigheter.