Ökad trygghet. 98-åriga Alice Wikström berättar att det är en trygghet att själv få vara med i samtalen med doktorn med hjälp av de nya videobesöken.
Ökad trygghet. 98-åriga Alice Wikström berättar att det är en trygghet att själv få vara med i samtalen med doktorn med hjälp av de nya videobesöken.

98-åriga Alice hyllar ny vårdteknik

Med hjälp av surfplattor och videobesök ska vården revolutioneras. – Det är rent trolleri att det fungerar så fint, säger 98-åriga Alice Wikström som varit med och testat fram tekniken.

ANNONS
|

På tisdagen presenterade NU-sjukvården resultatet från sitt pilotprojekt där videobesök har ersatt telefonsamtal mellan sköterskor och läkare på Rotviksbros äldreboende i Uddevalla. Tre nyckelpersoner i projektet har varit Alice Wikström, 98, sjuksköterskan Lisbeth Johnsson och distriktsläkaren Maria Johansson.

Tillsammans har de testat den nya tekniken som innebär att en surfplatta ställs fram på ett stativ framför vårdtagaren och filmar patienten som i sin tur kan se läkaren på surfplattans skärm.

– Videotekniken ger mig helt andra förutsättningar att ställa rätt diagnos då patienten själv kan delta i samtalet mellan mig och sköterskan, säger läkaren Maria Johansson.

Medan Alice Wikström och sköterskan Lisbeth Johnsson sitter hemma i Alice lägenhet i Rotviksbro kan läkaren från sin dataskärm två mil bort, på vårdcentralen i Herrestad, till exempel be Alice att lyfta på armarna för att se att hon inte har drabbats av en stroke.

ANNONS

– Det känns spännande att få vara med om det här. Det innebär en trygghet för mig att kunna prata med doktorn, säger Alice Wikström som enligt läkaren Maria Johansson från första stund har anammat den nya tekniken.

Både Maria Johansson och Alice Wikström är noga med att betona att ett videosamtal aldrig kan ersätta ett fysiskt möte. Det är inte heller tanken.

– Ett hembesök kan aldrig ersättas av ett videosamtal. Det är telefonsamtalet som ersätts. Om jag dagen efter ett hembesök vill följa upp hur ett utslag ser ut så kan jag nu göra jämförelse med mina egna ögon, säger Maria Johansson.

Att videobesöken på sikt skulle kunna ses som ett komplement även till hembesöken för att spara pengar ser hon inte som någon risk.

– Hembesöken kan aldrig ersättas av ett videosamtal och det är jag beredd att slåss för, säger Maria Johansson.

Att använda videoteknik är inget nyhet inom vården och har länge använts för till exempel videokonferenser. Det som är nytt är att tekniken nu används via mobila enheter. Projektet är ett samarbete mellan NU-sjukvården och Skaraborgs sjukhus. Steg två i pilotprojektet är att tekniken nu ska testas mellan ambulans och vårdmottagningar. Något som ger läkaren på en akutmottagning möjlighet att ställa en första diagnos innan patienten ens har hunnit fram till sjukhuset. Allt som krävs är en internetuppkoppling.

ANNONS

– Enligt min bedömning är det rent trolleri att det här kan fungera så fint, säger 98-åriga Alice Wikström.

ANNONS