Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nätintresserad. Christina Stielli lockade till skratt och aha-upplevelser när hon talade om våra liv på sociala medier som instagram och facebook.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Aha-upplevelser om sociala medier

"Om någon googlar ditt namn, vad är det de får upp på skärmen då? Den samvetsfrågan ställde föreläsaren Christina Stielli till Uddevallas gymnasieelever. Svaret blev ett förläget skratt.

Christina Stielli är författare och yrkesföreläsare. Tidigare har hon träffat skolpersonal i Uddevalla. På onsdagen var det elevernas tur.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Ni kanske tror att jag är här för att tala om internet och sociala medier. Men det jag ska prata om är faktiskt er framtid, hur vi bör vara mot varandra och det livsviktiga i att tänka efter före. För på nätet går det fort, ruskigt fort!

Så inledde Christina sin 90 minuter långa föreläsning och sociala medier. För publiken, som bestod av elever ur årskurs ett och två vid Uddevalla gymnasieskola, blev det en intensiv stund med såväl igenkännande skratt som uppvaknanden av det mer skrämmande slaget.

Som det där med googlingen av ett namn.

– Om ni söker på mitt namn på nätet så lär ni få upp en massa sidor om vad jag gör. Att jag skriver böcker, föreläser, bloggar och twittrar. Positiva saker, alltså. Sånt som jag kan stå för.

– Vad får man upp om man googlar på er?

Christina slungar ut frågan mot eleverna. Först blir det väldigt tyst. Därefter hörs ett förläget fnitter.

– Ja, det tål att tänkas på. Vilken bild av oss själva som vi förmedlar på våra instagram- och facebookkonton. För det som en gång hamnat på nätet, det stannar där, säger Christina och fortsätter:

– Hur tror ni att en arbetsgivare gör inför en anställning? De googlar de sökandes namn. Därför är bilden ni förmedlar av er själva så viktig.

En annan sida av nätet och sociala medier är den som rör hur vi skriver om andra. Christina berättar att hon ofta får ombeds att komma ut och prata om nätmobbning. Visst, brukar hon svara, för att väl på plats avslöja en hemlighet: Nätmobbning existerar inte! Lika lite som det finns något som heter busskursmobbning eller Ica-mobbning.

– Mobbning är mobbning, oavsett om det sker på nätet eller någon annanstans. Problemet är att många av oss går omkring och tror att det är vissa lagar och regler som gäller i det verkliga livet och andra som gäller på nätet. Så är det inte! Hot, förolämpningar och förtal är lika allvarligt och straffbart var det än sker, säger Christina, och det så kallade Instagrammålet i Göteborg som skrämmande exempel.

– Sociala medier är ett fantastiskt verktyg som, om vi använder det rätt, kan ge massor av möjligheter. Men, precis som i “verkliga livet”, kräver goda relationer respekt och eftertanke, säger Christina.