Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Aina Barnevik, grundare av stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar, tycker det är viktigt att dokumentera hällristningarna i Bohuslän.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Aina Barnevik studerade nya hällristningar

Nu har ytterligare ett stort fynd av hällristningar gjorts i Bohuslän. Och i dag fick de fint besök av Aina Barnevik

– Jag tycker dessa hällristningar är jättevackra, säger Aina Barnevik, bosatt i Kämpersvik, och sedan många år gift med den kände finansmannen Percy Barnevik.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Under fredagen begav hon sig ner till Dingle tillsammans med väninnan Sissel Fure Lie för att studera det fynd som gjorts i Dingle. Det handlar bland annat om en berghäll full med hällristningar i olika storlekar. Ett av de mer intressanta fynden är ett solskepp, en hällristning som tidigare bara påträffats på några enstaka platser i Sverige.

Det är de två arkeologerna Andreas Toreld och Tommy Jansson, som anlitats av stiftelsen, som hittat denna berghäll som ligger i närheten av en pendelparkering strax utanför Dingle. I nuläget är det kor som går och betar på platsen.

– Att det skulle finnas den här typen av hällristningar utanför Dingle är inte ens känt för oss som arbetar med detta, säger Andreas Toreld. Detta fynd borde bevaras på något sätt.