Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Filip Johansson i nian lämnar snart Hedekas skola. Personligen tycker han att resursbristen märks på flera sätt och har inget emot om högstadiet stängs. Fast många är av annan uppfattning.

Allt färre verksamheter kvar i Hedekas

En kille i nian promenerar från skolan mot det nästan öde torget. Utanför kiosken står Torbjörn Olsson och äter två korv med mos. – Jag tillhörde den första årskullen som gick i högstadiet här uppe, berättar han.

Om en stund sitter han i bilen på väg till jobbet. Liksom många andra får han pendla ett flertal mil. Som ung ville han gå högstadiet i Munkedal men fick finna sig i att bli kvar i Hedekas de sista skolåren.

– Så här efteråt, med facit i hand, betyder det mycket för bygden att det finns ett högstadium här. Allt som vi har behöver vara kvar. Det är inte bra när något försvinner, säger Torbjörn Olsson.

Tappen är stängd och pumparna borta. Allköp håller fortfarande öppet. På övertid kan man säga, eftersom ägaren tidigare talade om stängning vid årsskiftet. Går allt i lås tar en ny ägare över framåt vårkanten.

– Visst pratar man mycket om skolan här i Hedekas. Men allt ska väl inte hänga på hur det blir med den, säger Zita Karlsson i kassan.

94-årige kunden Arvid Andersson tar emot växelpengar.

– Enastående att det finns ett högstadium. Det vore stor skada om det försvann. Men allting brukar ordna sig. 

Anita Ericson, en av Kat-Inas ägare, kommer att sakna de äldre eleverna som brukar titta in.

– Det är väldigt trevligt att ha dem här, även om de inte alltid handlar. De är pratsamma och snälla. Man lär känna dem, säger hon.

Listorna med namnunderskrifter vid kassan, för att bevara högstadiet, är välfyllda.

– Klasserna härifrån lär ju bli splittrade i Munkedal och det är inte kul, tycker eleven Mimmi Tönnberg på väg mot utgången.

– Vi vet inte så mycket, utan har bara hört att högstadiet ska flyttas. Jag tycker det är tråkigt för mina småsyskon som berörs, säger kompisen Gabi Ivarsson.

– Det kommer inte bli lika många som vill flytta hit till bygden, säger Moa Tönnberg.

Vid ett bord sitter snickaren Börje Skoogh. Som förälder berörs han av skolbeslutet.

– Det är synd om elever som får långa resor. Själv har vi inte så ont av det. Pojken spelar hockey i Munkedal och då får vi ändå köra. Men jag förstår heller inte vitsen med att flytta högstadiet. Jag tror inte att de sparar så mycket pengar.