Var hade ett Stenens hus passat bättre än i Hunnebostrand, just på Udden, den gamla lastplatsen för skutorna som fraktade stenen ut till hela världen? frågar sig Lisa Åstrand.
Var hade ett Stenens hus passat bättre än i Hunnebostrand, just på Udden, den gamla lastplatsen för skutorna som fraktade stenen ut till hela världen? frågar sig Lisa Åstrand. Bild: Lasse Edwartz

Bara några mil från Udden finns det verkliga miljöproblemet

De som protesterar mot Stenens hus på Udden i Hunnebostrand under förevändningen att de värnar naturen, men inte har invändningar mot Preemraffs utbyggnadsplaner vid Brofjorden silar sandkorn och sväljer berg.

ANNONS

Bara några mil från Hunnebostrand vill oljeraffinaderiet Preemraff utöka sin anläggning och därmed bli den enskilda största källan till koldioxidutsläpp i hela Sverige. Vill man värna naturen riktar man lämpligen sina protesterar dit, traktens verkliga Mordor, i stället för mot planerna på ett Stenens hus som vill främja historia, kultur och mänskliga möten i stället för användande av fossila bränslen.

Koldioxidutsläppen och den globala uppvärmningen hotar vår existens till skillnad från Stenens hus som inte hotar något annat än utsikten för några enskilda villaägare i Hästedalen.

Jag älskar skulpturparken Udden och åker ofta dit och njuter av konstverken och badar på sommaren. Jag har bekanta i Ulebergshamn och promenerar alltid genom skulpturparken när jag ska besöka dem.

ANNONS

Jag har noterat att vintertid efter klockan 21 är det aldrig någon annan än jag som går där. Jag har gått där hundratals kvällar genom årens lopp. De som protesterar mot Stenens hus för att de inte vill att deras visuella cirklar ska rubbas när de rastar hunden har jag inte sett till där då i alla fall. Jag antar att parken kan upplevas som ödslig efter mörkrets inbrott. Ett Stenens hus kommer sannolikt att göra skulpturparken både mer levande och inbjudande även kvällstid.

Vad gäller badplatser så består ju den mesta av strandremsan på Udden av skrotsten och är så gott som omöjligt att bada från ändå, så ett Stenens hus kommer inte att stjäla några badmöjligheterna. Men däremot bidra med lä då parken som den är nu helt saknar vindskydd då västan ligger på.

Och området är så pass stort att det räcker gott och väl till både badplats, rekreation, skulpturpark och ett Stenens hus.

De bohuslänska kustsamhällena byggdes upp tack vare sill och sten. I dag är samhällena slumrande vintertid och lever upp enbart under sommartid. Om vi åter igen kan få arbetstillfällen i bygden tack vara stenen, utan att för den sakens skull skövla de granithällar vi har kvar, så är det ju underbart.

ANNONS

Miljömässigt hållbara verksamheter som bidrar till att hålla kusten levande året runt borde välkomnas av oss kustbor, inte motarbetas.

När det talas om ”skräckbygge” borde Preemraffs utbyggnadsplaner vara det som åsyftas, en utbyggnad av en industri som tillhör det förflutna. Inte Todd Saunders smakfulla förslag till ett Stenens hus som hedrar vår historia, skapar möjligheter för framtiden och ger mervärde för restauranger, affärer, hotell och så vidare i området.

Skärhamn har akvarellmuseet, Lysekil Havets hus. Var hade ett Stenens hus passat bättre än i Hunnebostrand, just på Udden, den gamla lastplatsen för skutorna som fraktade stenen ut till hela världen?

För hundra år sen var det liv och russel i Hunnebostrand. Nu är det turistinvasion på sommaren och i princip stendött på vintern. Ett Stenens hus med inbjudan till Bohuslän även vintertid borde vi Sotenäsbor vara stolta och glada över

Jag avslutar med några ord från min pappa som var med och lastade sten från Hunnebostrand då det begav sig: ”Det var stenupplag, skutor och längre tillbaks ångare där. Det är ju tack vare stenen som planen har blivit till där på Udden och de kan gå där med sina hundar. Stenen förtjänar ju verkligen att få sitt hus där. Det är väl inte värre än att de får ta med sig påsar och ta upp efter sina hundar när de går där sen.”

ANNONS

Lisa Åstrand

Väjern