Rycker ut. En polis i Bohuslän berättar om sitt arbetspass. (arkivbild)
Rycker ut. En polis i Bohuslän berättar om sitt arbetspass. (arkivbild)

Samhällets prioriteringar ur en polismans ögon

Vid 22-tiden på torsdagen den 21 april kallades polisbil 54-4320 med undertecknad och kollega till en lägenhetsundersökning.

ANNONS

En äldre människa hade inte avhörts och det kunde befaras ett akut hjälpbehov eller rent av ett dödsfall. Vi tog oss in i lägenheten, fann den äldre liggandes på köksgolvet, okontaktbar. Askgrå hy och en till synes helt utmärglad, undernärd kropp.

Vaga livstecken konstaterades. Ambulans tillkallades omedelbart. För övrigt bar lägenheten tydliga spår av en människa som kämpade med sin vardag. Utanför berättade en gråtande anhörig att familjen/anhöriga, under en längre tid, förgäves sökt plats på kommunalt hem/vårdinrättning, helt utan gehör.

Efter en snabb avrapportering via radion kallades vi på ett nytt larm. Personal ska vara hotade med kniv, på ett hem för ensamkommande pojkar i övre tonåren. Ett HVB-hem som drivs i kommunal regi. Personal hade larmat och räddningstjänsten ryckt ut med en mindre styrka för att stötta i avvaktan på polis.

ANNONS

Framkomna, möttes vi av tre brandmän och sex personer ur personalen, där de senare upprört berättade om kvällens händelser samt informerade om hemmet i stort.

Hemmet bebos av 26 ensamkommande med service dygnet runt. Totalt tjänstgör 17 personal för att tillhandahålla denna dygnetruntservice. Ett flertal med vårdutbildning.

Man vittnade om flera händelser liknande den i kväll och kände stor ängslan och uppbragdhet. Ständiga konflikter vid läggdags- och uppstigningar, ensamkommande som måste väckas ett flertal gånger och missar undervisningen med mera. Bråk och konflikter där några tilläts fördärva för alla.

Avsaknad av rutiner och strukturer samt handlingsplan för hantering av denna och liknande situationer. Personalen får inte själva ta kontakt med ansvarig kommunal chef. Den kontakten ska filtreras via jourhavande räddningsledare på distans med mera.

En ur personalen, som blivit speciellt utsatt under kvällen och även tidigare, menade att man inte hade tillräckliga resurser. För liten personalstyrka mot för många ensamkommande på boendet.

Samma person valde att gå hem för natten, då kvällens händelser och liknande situationer fått modet och orken att tryta.

Konklusion: Vakna Svensson! Annars blir du dum på riktigt.

Bertil Mahnkopf

Polisinspektör Västra Fyrbodal

Denna artikel publicerades i april 2016. I maj 2019 fick den återigen stor spridning i sociala medier.

ANNONS
ANNONS