”Att inte tillåta oss studenter att åka Skärgårdsbåtarna i Uddevalla är att hindra oss från att ha en minnesvärd, värdig och inte minst säker student”, skriver Disa Mentzer. Bilden är från 2019 års studentbal.
”Att inte tillåta oss studenter att åka Skärgårdsbåtarna i Uddevalla är att hindra oss från att ha en minnesvärd, värdig och inte minst säker student”, skriver Disa Mentzer. Bilden är från 2019 års studentbal. Bild: Edvin Bergström

Ingen som helst logik i att stoppa oss studenter

Det närmar sig studenttider. Studentmössorna har kommit, en corona-säker studentdag planeras för fullt och den förväntansfulla stämningen har man nästan kunnat ta på i korridorerna – fram till häromdagen.

ANNONS

I onsdags kom beskedet att vi, avgångsklasserna 2021, som ansträngt oss så för att kunna få en värdig och säker student efter nästan 15 års skolgång blir stoppade från just detta. Att inte tillåta oss studenter att åka Skärgårdsbåtarna i Uddevalla är att hindra oss från att ha en minnesvärd, värdig och inte minst säker student. Detta är ett beslut som borde omprövas.

LÄS MER:Studenten i Uddevalla anpassas efter pandemin

För det första: Vad är logiken i att köpcentrum får vara öppna och att det pratas om att Liseberg ska få slå upp portarna i vår, men att vi inte får vistas utomhus, dessutom sittande, på vår studentdag? På shoppingcenter rör sig folk fritt, dessutom inomhus. Inga munskydd används och distanseringen hålls inte. På en nöjespark är det ett liknande scenario. Att instängda köpcenter och nöjesparker ska få vara öppna eller öppnas på nytt men att vi inte ska få ha ett studentfirande med våra respektive klasser är inte det minsta logiskt.

ANNONS

Att ta studenten från gymnasieskolan är en av de mest minnesvärda händelserna i livet, och att få fira den utomhus på en båt, sittande vid bord med våra respektive klasser under en timmes tid, är snarare mer ansvarsfullt än riskfyllt. I snitt är vi 20 eller 25 personer i varje klass och argumentet om att vi inte ska få fira ihop, på ovan nämnda sätt, men att det ska få befinna sig närmare 150 personer utan munskydd bara i en klädbutik på Torp köpcentrum håller inte. Tänk om och tänk rätt!

LÄS MER:Gymnasieelever lidande av distansstudier: ”Väldigt monotont och ensamt”

För det andra: När vi är i skolan sitter vi i en matsal tillsammans, inte bara klassvis utan alla avgångsklasser på skolan. Under vårterminen, när vi inte haft distansundervisning, har det inte hört till ovanligheterna att vi varit tre till fyra klasser i samma matsal. Under studentdagarna, 1–3 juni, kommer vi att sitta klassvis i matsalen, troligen väl utspridda. Varför ska vi då inte få fira utomhus med klassen efteråt? Mer corona-säkert än så kan det knappast bli.

Argumentet för att förbjuda flakåkning, partybussar och nu båtar har varit att minska smittspridningen i regionen. Så ni menar alltså att viruset inte sprids på vanlig skoltid, utan enbart under studentdagarna? Vi har ett system där vi är i skolan två veckor, för att sedan gå hem på distansundervisning under fyra. Under de två veckorna vi är i skolan delar vi klassrum mellan programmen, vissa lektioner har vi till och med gemensamt. Att det under vissa lektionstillfällen förekommer närmare 30 elever i ett och samma klassrum är inte särskilt ovanligt. Att vi får sitta i samma klassrum, och att alla program sedan ska få sitta i samma matsal under lunchtid fungerar bra för oss. Däremot undrar vi hur ni som har bestämt detta tänker? För smittan sprider sig faktiskt inte bara under studentdagarna.

ANNONS

LÄS MER:Vi förtjänar bättre – ge oss en värdig gymnasietid!

Smittan sprider sig på köpcenter, i kollektivtrafiken och på restauranger. Att 20 personer inte ska få sitta ner på en båt utomhus i en timme, när vi redan spenderat flera veckor under terminen tillsammans, är bortom all logik. Vi uppmanar därför er, som tagit dessa beslut, att tänka om och förhoppningsvis tänka rätt. Hjälp oss studenter att kunna fira att vi är klara med skolan så säkert och så värdigt som möjligt. Låt oss åka skärgårdsbåtarna.

Disa Mentzer

för Östrabo 1:s studentkommitté, Uddevalla gymnasieskola