Det otydliga och förenklade politiska språket, i en värld som blir allt mer komplicerad och oförutsägbar – jag får det inte att hänga ihop, menar skribenten.
Det otydliga och förenklade politiska språket, i en värld som blir allt mer komplicerad och oförutsägbar – jag får det inte att hänga ihop, menar skribenten. Bild: Getty Images/iStockphoto

Allt kommer att bli bra igen?

Det otydliga och förenklade politiska språket, i en värld som blir allt mer komplicerad och oförutsägbar – jag får det inte att hänga ihop, menar skribenten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Runtomkring i världen finns det gott om oförutsägbara ledare som viftar med starkare och mer destruktiva vapen. Klimat och väder blir också till synes mera oförutsägbara. Som att planeten, politiska ledare och medborgare alla har fått för högt blodtryck.

Jag tror att många med mig ideligen undrar: hur ska vi orientera oss, vad ska vi göra som medborgare? Vi är rädda. Problemet är också att rädda människor är lätt att manipulera och styra dit någon vill. Rädda barn bara lyder order, ifrågasätter inte dem som har makten utan bråkar med varandra istället.

En snabb blick över världen bekräftar denna teori. Alla rustar upp för strid. Enormt med pengar läggs på vapen. Som att mänskligheten för en stund och liksom tvångsmässigt glömt bort att upprustning oftast lett till förstörelse och krig och att krigets enda syfte är att döda mänskligheten i människan. Samtidigt tycker jag absolut att demokratin, där alla människor har samma värde, måste försvaras varje sekund.

ANNONS

Vi arbetar dygnet runt för att sedan lägga dessa enorma summor på vapen just nu, när Planeten tänder fler och fler röda lampor som visar att hon inte längre orkar med våra dumheter. Vi håller på att tömma denna planet på blod, det har vi gjort i hundra år genom att suga ur henne det svarta guldet. Samtidigt har vi skapat enormt komplicerade ekonomiska system som blivit självgående, okontrollerbara, med ett gigantiskt ömsesidigt beroende.

Obemärkt styr de våra liv i minsta detalj. Systemen bygger på en enkel matematik – att det finns skillnad mellan folk och folk. Den liberala tanken, som från början var att se värdet i utbyte av idéer och varor och som fört mänskligheten framåt mot frihet, har kapats och förvandlats till något annat.

I denna minst sagt komplicerade värld fick vi läsa politiska paroller på våra gator, korta meningar som skulle lösa allt och allt skulle bli bra igen! Vi ska fortsätta konsumera ännu mer och vi ska ha billigare bensin. Vi ska fortsätta att släppa nio ton koldioxid ut i luften per person i Sverige fast vi borde släppa högst ett ton. Är vi typ bättre folk än de kvinnor i Bangladesh som syr våra kläder för en billig dagpenning?

ANNONS

Kan det vara så att alla dessa krig under mänsklighetens historia har gjort oss immuna mot oss själva, skapat konsumtions soldater, som inte längre ser underklassen, de som producerar, som likvärdiga människor?

Politiker verkar tro att det bästa är att ge oss godis, som om vi vore små barn, när vi egentligen är hungriga på riktig mat. Dessutom tror man, om man upprepar samma lösning gång på gång så kommer medborgarna (likt Pavlovs hundar) att acceptera detta och lyda.

Jag ser en värld som spricker, en komplicerad värld och en planet som lider. Jag vill ha tydliga, ödmjuka, lyhörda, ärliga och modiga ledare inför dessa stora och komplicerade problem vi står inför.

Ivo Beno

Hedekas

ANNONS