Rune Lanestrand är väldigt skeptisk till vaccinet mot coronaviruset, särskilt med Pandemrix färskt i minnet.
Rune Lanestrand är väldigt skeptisk till vaccinet mot coronaviruset, särskilt med Pandemrix färskt i minnet. Bild: Frank Augstein

Återigen står vi här med ett dåligt beprövat vaccin

Först sa alla experter att det tar minst tio år att ta fram ett vaccin, sedan fem år, sedan ett par år och nu helt plötsligt ska vaccinet vara klart att använda. Det är klart att man undrar hur detta hänger ihop. I synnerhet när budskapet kommer från i stort sett samma professorer och experter som tidigare vittnade om hur säkert och helt ofarligt det var att ta vaccinet Pandemrix mot svininfluensan.

ANNONS

Hälso- och sjukvården skickade in cirka 2 150 biverkningsrapporter efter behandlingen av Pandemrix om huvudvärk, trötthet, feber, muskelvärk och ledvärk. Och det värsta narkolepsi, som drabbade barn och unga som fick sina liv förstörda. I Sverige vaccinerades 60 procent (högst i världen) av befolkningen mot svininfluensan, i Tyskland bara 8. Trots det redovisades i de båda länderna samma dödlighet. Polen som inte vaccinerade alls mot svininfluensa hade ungefär samma dödlighet som i Sverige.

Hur många liv räddades då av vaccinet? Cirka 30, trodde Maria Larsson som då var folkhälsominister och ansvarig för massvaccineringen. Hon propagerade hårt för massvaccinering. Dåvarande statsepidemiolog Annika Linde talade om att 50–100 skulle dö utan vaccinering. Då kan vi kanske ha räddat mellan 20 och 70, trodde Johan Carlson på Smittskyddsinstitutet (i dag Folkhälsomyndigheten, FHM).

ANNONS

"Nu har det faktiskt gjorts beräkningar på detta, till exempel i regeringens officiella utvärdering av den svenska pandemikampanjen.

– Vi kom fram till att sex dödsfall undveks med massvaccinationsprogrammet", säger Lisa Brouwers på Smittskyddsinstitutet till Svenska Dagbladet 2012-02-15.

LÄS MER:Lista: Så fördelas vaccinet mellan regionerna

Efter att i många år studerat och följt pandemier, vanliga influensor och myndigheternas agerande anser jag att det här är fråga om så enorma vinster för läkemedelsindustrin att man inte skyr några som helst medel för att komma först med ett erkänt vaccin.

Ett stort hinder för en oberoende bedömning är den nära kopplingen mellan FHM, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och läkemedelsindustrin.

Inte blir jag lugnare av att läsa att den av regeringen nyligen utnämnde vaccinsamordnaren Rickard Bergströms ”meriter” för att ta fram ett covid-19-vaccin. Bergströms cv är minst sagt avskräckande: Han arbetade på Läkemedelsverket 1988–1992, som är nära lierat med läkemedelsindustrin, han har arbetat nio år med läkemedelsregistrering i Schweiz på Roche och Novartis. 2002–2011 var Bergström verkställande direktör för branschorganisationen Läkemedelsindustriföreningen och därefter 2011–2016 vd för lobbyorganisationen European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) i Bryssel.

Rune Lanestrand

ANNONS