Children holding rifles ride in the back of a pickup during a rally organized by the Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), in Gaza City, Wednesday, June 2, 2021. A truce that ended an 11-day war between Gaza's Hamas rulers and Israel more than a week ago has so far held but it did not address any of the deeper issues plaguing the Israeli-Palestinian conflict. (AP Photo/Felipe Dana)  XFD103
Barn håller i gevär under en demonstration arrangerad av PFLP i Gaza City den 2 juni år 2021. Bild: Felipe Dana

Att inte ställa de rätta frågorna leder till vilseledande resonemang

Lotta Kjellander, Inger Dejke. Molly Holmqvist och Inger Grönlund-Brown har naturligtvis helt rätt i det förkastliga faktum att barn fängslas. Det intressanta i deras insändare är inte nödvändigtvis vad de påtalar utan mer vad de tenderar att utelämna skriver Martin Blecher generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige Israel.

ANNONS
|

Replik till debattartikel 20 november

LÄS MER:FN-dagen för barns rättigheter – palestinska barn i fängelse

Nyligen presenterades en rapport i det norska parlamentet. I den går det att läsa hur palestinsk utbildning av barn mellan sex till 15 år uppviglar till hat och våld mot Israel och israeler.

I somras kunde man läsa hur palestinska barn tränas till att bli kombattanter mot Israel. Man simulerade bland annat skjutövningar i det här sommarlägret. Genom datorsimulering tränar barnen på att skjuta soldater och poliser. Vidare rapporteras det om hur barnen indoktrineras i Jihad och hat mot den sionistiska fienden. Barn! (https://www.timesofisrael.com/at-annual-summer-camps-hamas-trains-kids-to-fire-guns-kidnap-soldiers/)

Som Kjellander, Dejke med flera säkert inser är frågan om palestinska barn i israeliska fängelser alldeles för viktig för att bli verktyg åt onyanserad rapportering.

ANNONS

Personligen anser jag att palestinska fångar är ett av resultaten av förkastlig ockupation. Men debatten kring fångarna får inte kidnappas genom förvrängning av fakta.

Det faktum att palestinska minderåriga har varit involverade i en våg av terror- och våldsattacker utelämnas bekvämt för läsaren i deras insändare och lämnar intrycket att Israel arbiträrt griper palestinska barn som leker med bilar och dockor.

Den sorgliga verkligheten är att unga palestinier har blivit indoktrinerade att utföra allvarliga våldshandlingar av sina medier, politiker och terrororganisationer. Men för skribenterna tycks det handla om israelisk misshandel av oskyldiga barn.

Värt att notera, är att det inte bara är Israel som ställs inför den ökade problematiken att förhålla sig till barn som begår terrorbrott. I oktober 2016 dömde Storbritannien sin yngsta terroristmisstänkta någonsin till fängelse för att ha organiserat en attack på Australiens Anzac Day-parade. Pojken var 14 år vid sin arresteringstid.

Österrike tilldelade ett tvåårigt fängelsestraff till en 14-årig pojke som kontaktade IS-militanter och hade laddat ner bombplaner på sin Playstation-konsol.

Australien medgav i oktober 2016 att man övervakade terroristmisstänkta så unga som tolv år gamla. I USA, som sägs vara världsledande inom fängelse för barn, har 14 stater ingen minimiålder för att rättspröva barn som vuxna. Barn så unga som åtta år har åtalats som vuxna.

ANNONS

Ingen vill se barn i fängelse. Det skulle vara klädsamt om Kjellander, Dejke med flera sätter problemet, med att allt yngre personer lockas till terroristorganisationer och att begå terrorhandlingar, i i ett bredare perspektiv än att bara uppmärksamma Israel

Martin Blecher

generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige - Israel

ANNONS