trångt i smögens gästhamn
trångt i smögens gästhamn Bild: Owe Tollesby

Avgifterna blir ett magplask för Sotenäs kommun

Det går enkelt att välja bort en gästhamn i Sotenäs och ta en naturhamn i stället

ANNONS

Efter att ha läst insändare från både höger- och vänster har jag kommit fram till att jag tillhör den grupp turister som båda sidor anser sig värna mest, men ändå anser skall betala i stort sett hela kommunens hamnverksamhet på årsbasis, så finner jag det ytterst lämpligt att hela Kommunstyrelsen planerar in ett besök på Botaniska trädgården i Göteborg. Där man kan nämligen få lära sig att det är skillnad på äpplen och päron!

LÄS MER:Vem ska stå för kostnaderna för båtgästerna?

Frågan är om det över huvud taget finns någon kommun längs hela den svenska kusten som argumenterar på samma sätt som Sotenäs gör, där besökande båtturister skall finansiera hamnverksamhet på årsbasis under omkring åtta veckor. Stänger man istället alla butiker och restauranger på exempelvis Smögenbryggan så har man gjort en jättebesparing på underhåll eftersom bryggan då inte längre slits, det måste ju vara bästa lösningen för kommunen om man är livrädd för att bekosta något som gagnar turismen.

ANNONS

Med tanke på den kommers och aktivitet som föregår på Smögenbryggan såväl nu som historiskt så borde denna i någon mening gynna kommunen genom intäkter, annars skulle det väl inte pågått i decennier? Om de planerade höjningarna av gästhamnsavgfifterna blir verklighet ännu ett år så kommer jag att mycket noggrant överväga om man skall besöka naturhamn vid passage av Sotenäs istället för kommunens gästhamnar, alternativt helt enkelt åka förbi Sotenäs kommun.

LÄS MER:Gästhamnarna måste effektiviseras

Eftersom inga dagavgifter tas ut, så kan jag ju i alla fall unna mig ett besök några timmar för en glasspaus och påfyllning av vatten. Jag väntar med stor spänning på prislistan för kommunens glasskiosker säsong 2021, efter årets magplask!

Kapten

LÄS MER:Höjda avgifter är ett hårt slag mot båtturisterna