In this image taken with a drone Polish servicemen use a water cannon during clashes between migrants and Polish border guards at the Belarus-Poland border near Grodno, Belarus, on Tuesday, Nov. 16, 2021. Polish border forces say they were attacked with stones by migrants at the border with Belarus and responded with a water cannon. The Border Guard agency posted video on Twitter showing the water cannon being directed across the border at a group of migrants in a makeshift camp. (Leonid Shcheglov/BelTA via AP)  XSG122
Läget är spänt längs gränsen mellan Polen och Belarus. Bild: Leonid Shcheglov

Avväpna Belarus med gemensam Europeisk asylpolitik!

Ensamma är vi inte starka, men tillsammans kan vi rädda liv, skriver företrädare för det paneuropeiska partiet Volt.

ANNONS

När den Belarusiska diktaturen motar hjälplösa flyktingar över EU:s yttre gräns är syftet helt oblygt att destabilisera Europa. Lukashenko räknar kallt med att vi inte är förberedda nog för att kunna hantera en ny flyktingvåg. Under det senaste årtiondet har ju Europeiska länder brottats med asyl- och migrationspolitiska frågor. I Sverige minns vi 2014-15 - och vi inser nog alla att vi måste vara bättre förberedda för framtida flyktingkriser, än vi var då.

Samtidigt har vi ett akut och medmänskligt ansvar för även dessa asylsökande. Det ansvaret innefattar att vi är skyldiga att ta emot dem på ett värdigt och välorganiserat vis. Det skulle varken vara rätt eller riktigt av oss att straffa de asylsökande som utnyttjas av denna illegitima skurkstat. Nej: Dessa människor måste bemötas humant. Samtidigt som vi inte kan låta böja oss moraliskt för Europas siste diktator, får vi inte heller låta Putin och Lukashenko vinna maktpolitiskt.

ANNONS
Lukasjenko och Putin har gemensamma intressen av att splittra EU.
Lukasjenko och Putin har gemensamma intressen av att splittra EU. Bild: Shamil Zhumatov

Lösningen stavas Europa. Ensamma är vi inte starka, men tillsammans kan vi rädda liv. EU:s medlemsländer måste släppa på den nationella prestigen och låta EU ta över flyktingpolitiken, då första asylland-principen är en direkt otjänlig och splittrande relik. Nuvarande regelverk förhindrar lagliga vägar in i Europa och tippar orimligt mycket ansvar på enskilda EU-länder. En flyktingpolitik med rimlig ansvarsfördelning och proportionella kvoter skulle säkerställa att behövande får hjälp och att de system som inrättas för att hjälpa dessa inte överbelastas. Därtill skulle det leda till långt färre och mindre politiska motreaktioner mot asylpolitiken, än det nuvarande system som underblåser inomeuropeisk rivalitet, inomnationell populism och nationalism. Kort och gott skulle en gemensam och solidarisk Europeisk asylpolitik avväpna skurkstaten Belarus, utan att för den sakens skull ge upp vår medmänsklighet!

Stödet för stängda gränser och restriktiv migrationspolitik vunnit mark under de senaste åren. Med det i åtanke åligger det oss oss som förespråkar välkomnande asylregler att presentera en ny vision – nya lösningar–- för hur vi kan återgå till öppna gränser. Det gör ingen något gott att gräva ner sig i skyttegravarna och vägra medge att det behövs nytänkande lösningar – för det behövs – och det är hög tid att vi i Sverige tänker på det som många på kontinenten redan konstaterat: att tillsammans, som ett förenat Europa, är vi starka.

ANNONS

Michael Holz

partiledare, Volt Sverige

Joel Boehme

Uddevalla

medlem, Volt Sverige

ANNONS