Intresset från många att få bygga i anslutning till vatten är omättligt och trycket på lokala politiker att gå dessa sökanden till mötes är stort. Därför behövs ett generellt strandskydd, menar Rolf Holmgren.
Intresset från många att få bygga i anslutning till vatten är omättligt och trycket på lokala politiker att gå dessa sökanden till mötes är stort. Därför behövs ett generellt strandskydd, menar Rolf Holmgren. Bild: Karl af Geijerstam

Bara generellt strandskydd kan garantera dess syfte

En inflammerad diskussion pågår om strandskyddet och dess nuvarande utformning Det påstås att det går att luckra upp strandskyddet för bebyggelse samtidigt som bevarandet av strandskyddets syften inte går förlorade. Men detta är inte sant.

ANNONS
|

Varje intrång i de strandnära områdena får negativa konsekvenser för de värden som bestämmelserna ska skydda.

• Helheten av opåverkad natur kring vattenförekomsten.

• Allmänhetens tillgänglighet.

För att detta ska klaras krävs:

• Generellt skydd med små möjligheter till dispens.

• Länsstyrelsens överordnade roll vid tillståndsprövning.

Miljöbalkens bestämmelser om skydd för stränderna har en djup förankring i den svenska folksjälen. Reglerna syftar till att långsiktigt försvara stränder och strandnära vatten från exploatering för att ge allmänheten möjlighet till naturupplevelser utan påverkan från bebyggelse, vägar och dylikt.

De flesta som bor i Sverige tar ju det för självklart att fritt få vandra i naturen, paddla i sjöar och älvar kort sagt njuta av vår fantastiska allemansrätt.

ANNONS

Besökande från andra länder har också lärt känna möjligheterna av att fritt kunna ta sig fram längs kusters, sjöars och älvars stränder utan att störas av mänskliga byggnadsverk.

I de flesta fall utgör de strandskyddade områdena del av skogs- och / eller lantbruksegendomar, men bestämmelserna hindrar inte ägarna till dessa att fortsätta bedriva verksamhet kopplad till skog, lantbruk eller boskapsskötsel.

Så vad är det då för problem som uppkommer om man luckrar upp bestämmelserna om strandskydd:

• Varje byggnad som uppförs medför att helheten av oexploaterat område försvinner.

• Omvägar runt tomtmark stör naturupplevelsen.

• Varje exploatering stör befintligt växt- och djurliv.

• Vägdragning, schaktning för el/fiber stör mark- och grundvattenflödet. Ändringar i vattentillgång förändrar negativt förutsättningarna för ursprungligt växt- och djurliv.

• Att lösa avlopp är ofta mycket komplicerad och dyrbar i strandnära lägen.

De värden som står på spel och som motiverar strandskyddet i sin nuvarande utformning, att den är generell, är inte bara lokala och regionala utan även nationella.

Viktigt då att beslut om avsteg från strikt tillämpning av bestämmelserna görs av länsstyrelsen.

Intresset från många att få bygga i anslutning till vatten är omättligt och trycket på lokala politiker att gå dessa sökanden till mötes är stort. Tyvärr saknar en del kommunpolitiker förståelse för de komplexa sammanhang som gömmer sig i de strandnära förhållanden vilka strandskyddsbestämmelserna försvarar.

ANNONS

Något som visar på det är förslag om att plocka bort bestämmelser om strandskydd från Miljöbalken och placera dem i plan- och bygglagen. Enkelt uttryckt – från bevarandefokus till exploateringsfokus, eventuellt med försiktighetsmått.

Och vad gäller äganderätt – det är viktigt att ägare till fastigheter godtar att det finns allmänna intressen som ibland går före de enskilda. Strandskyddet är ett och som jämförelse, om man äger en fastighet i tätbebyggelse utgörs många gånger del av denna av så kallad prickad mark som oftast innebär begränsat nyttjande för uppförandet av exempelvis en ny byggnad.

Beträffande skogs- och jordbruksnäringen så tror jag att LRF tyvärr har ett alltför kortsiktigt perspektiv i frågan om bebyggelse inom strandskyddat område. Jämför problematiken kring uppförandet av bostadsbebyggelse i jordbrukslandskapet. Bättre att helhjärtat satsa på kärnverksamheterna, jord- och skogsbruk, och inte bädda för framtida bekymmer med stugägares olika anspråk.

Utöver allmänhetens tillgänglighet till strandnära områden och skydd för växter och djur är vatten i landskapet av fundamental betydelse. Alla vattenförekomster såväl stora som små är av största betydelse. Påverkas vattnets flödeshastighet genom till exempel dikning och grävning så riskeras erosion, slamflykt och översvämning.

Avslutningsvis: politikerrollen är svår där beslut ska fattas i en mängd olika ämnen. Strandskyddsfrågan är komplex och bör därför inkluderas i den fortlöpande politikerutbildningen.

ANNONS

Rolf Holmgren

Naturskyddsföreningen och LRF

ANNONS