Besviken över att du inte tog avstånd från Hellmanskandalen

Och det är allvarligt, eftersom du Gert-Inge Andersson är en viktig representant för förtroendevalda i Sverige, menar skribenten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Öppet brev till Gert-Inge Andersson! Jag skriver till dig med anledning av att jag såg och hörde dig i Uppdrag granskning, där du kommenterade Jörgen Hellmans boende. Jag blev både upprörd och besviken. I första hand på Jörgen Hellman, som missbrukat sin ställning kapitalt.

Men jag blev också besviken på dig. Du tog inte aktivt avstånd från hans beteende. Därmed legitimerade du det. Och det är allvarligt, eftersom du är en viktig representant för förtroendevalda i Sverige. Med din bakgrund som mångårig kommunstyrelseordförande och regionstyrelseordförande, och nu kommunfullmäktigeordförande, kunde man förvänta sig att du stod upp för demokratins fundament. I prövningens stund svek du.

ANNONS

Som valberedningens ordförande är du ansvarig för att han kunde väljas in som riksdagsman för Norra Älvsborg 2018. Du kan inte gömma dig bakom att han var nominerad av vänersborgarna. När du dessutom säger att ”man ska bo och leva där man är vald”, underkänner du själv din egen insats som valberedare. För du blir inte trovärdig, om du hävdar att du inte kände till att Jörgen Hellman bott på Tjörn sedan många år tillbaka (sedan 2009, och Tjörn tillhör inte Norra Älvsborg.)

Hellmans manöver att 2016 köpa ett obeboeligt hus, ett ruckel, i Vänersborgs kommun och mantalsskriva sig där blott och bart för att få en plattform för nominering i Norra Älvsborg, är klandervärt. Om du hade haft din moraliska kompass i funktionsdugligt skick, hade du inte som valberedningens ordförande accepterat en valsedel med hans namn på till riksdagen för Norra Älvsborg.

Hur ska allmänheten kunna ha förtroende för politiker, som medverkar till oegentligheter? Du var den som kunde förhindrat att åtminstone en av skandalerna med Hellman. Men du tog inte det ansvaret. Lojaliteten med partikamraten Hellman var större än lojaliteten med väljarna och demokratin. Det är bland annat så politikerförakt frodas.

När du nu gjort dig skyldig till detta misstag, kunde du räddat ansiktet om du i TV-programmet rakryggat tagit avstånd från Hellmans falsarier, och visat någon ånger över ditt eget agerande. Då hade du gjort demokratin en tjänst. Du som så ofta talat om hur viktiga de demokratiska värdena är. Men du fegade ur!

ANNONS

Bertil Borglund

ANNONS