I Uddevalla är inte det värsta att kommunen har en lista för vaccinering eller att denna är hemlig. Det värsta är att flera personer har hävdat att det handlar om totalt 20 personer varav 14 jobbade direkt med själva vaccinationen.
I Uddevalla är inte det värsta att kommunen har en lista för vaccinering eller att denna är hemlig. Det värsta är att flera personer har hävdat att det handlar om totalt 20 personer varav 14 jobbade direkt med själva vaccinationen. Bild: Niclas Jonasson

Bortkastat att utreda vaccineringen

Regeringen ska utreda hur kommunerna skött sin del av vaccineringen av personal på äldreboenden och inom hemtjänst. Den delen har väl kommunerna lyckats bra med, så det handlar mest om hur man hanterat överblivet vaccin och alla de hemliga listor som funnits i förmodligen väldigt många kommuner.

ANNONS

När inte staten tar det övergripande ansvaret och säkerställer hur vaccinering genomförs så blir det så här.

Men vad är nyttan med en rapport som beskriver just detta. Det blir ju bara en pekpinne om att detta gjorde ni fel, så gör rätt nästa gång och så är alla nöjda. Det är som att anmäla en brist i sjukvården till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). En sådan anmälan resulterar i bästa fall med en pekpinne och att någon skriver en fin rutin och så tror man att det inte händer igen. Kanske inte på det stället, men på många andra ställen i landet kommer det också att hända, förr eller senare.

ANNONS

LÄS MER:Hemliga vaccinlistan: Ny utredning av offentligheten under pandemin

Alla dessa utredningar innebär bara bortkastade pengar som kunde gått till kärnverksamheten i stället. Här i Uddevalla gör ju kommunen även en egen utredning och det görs det nog i många andra kommuner också. Det blir mer pengar i sjön.

I Uddevalla är inte det värsta att kommunen har en lista för vaccinering eller att denna är hemlig. Det värsta är att flera personer har hävdat att det handlar om totalt 20 personer varav 14 jobbade direkt med själva vaccinationen.

Det innebär att det har funnits sex doser kvar till några viktiga chefer, där två har haft så pass mycket kurage att de har medgett detta. Kvar skulle det alltså vara fyra chefer.

LÄS MER:Massvaccination på Torp närmar sig

Den som vill tro på det, varsågod och gör det. Så länge listorna som lades ut på olika ställen hos kommunen förblir hemliga kan ingen bevisa annat. Jag tror knappast att dessa finns kvar. De är nog sen länge körda i strimlor. De var ju i allra högsta grad en intern angelägenhet.

De personer som fick vaccin vill ju naturligtvis inte skylta om detta heller så lögnen skyddas även på så sätt.

Trött på lögner