En fördel med att återgå till klassiskt höger–vänsterpolitik är att det blir tydligare för väljarna, menar Pål Magnusson. (Arkivbild)
En fördel med att återgå till klassiskt höger–vänsterpolitik är att det blir tydligare för väljarna, menar Pål Magnusson. (Arkivbild) Bild: Ulf Blomgren

Bra och dåligt när vi återgår till klassisk höger–vänsterpolitik

Vi som röstar vänster vill ta från de rika och ge till de fattiga. Ni som röstar höger vill göra tvärtom.

ANNONS

Vi som röstar vänster vill ha anställningstrygghet på arbetsplatsen så att vi kan säga vad vi tycker utan att få sparken på grund av det. Ni som röstar höger vill ha en svag anställningstrygghet på arbetsplatsen så att de som leder – chefen, företagsledaren, personen i maktställning – ska kunna styra och ställa som den vill. Vi till vänster månar om den välfungerande fackföreningen. Ni till höger vill krossa facket av precis samma anledning – facket är enda hindret från total makt.

När Stefan Löfven snart tvingas avgå som statsminister på grund av att samarbetspartierna, högerpartierna Centerpartiet och Liberalerna, vill avskaffa anställningstryggheten och slå sönder las, innebär det också att hela den politiska kartan ritas om – eller i praktiken återgår till klassisk höger–vänster.

ANNONS

Det bra med detta är tydligheten för Sveriges alla väljare. Vänsterpartierna V och S blir för starka fackföreningsrörelser. Högerpartierna SD, KD, M, C och L blir mot starka fackföreningsrörelser. Vad mitt favoritparti MP ska placera sig vet jag inte. De får väl göra som innan och ställa sig vid sidan om denna fackliga maktkamp och ägna sig åt att rädda jordklotet från ekologisk undergång – var det inte därför Miljöpartiet en gång startades?

Det dåliga med den kommande återgången till klassisk höger–vänster, blir förmodligen att liberalismen får stå tillbaka. Sorgligt. Om allt annat vi tycker och tänker politiskt är redskapen som vi använder, så är liberalismen meningen med varför vi strävar. Den vackra tanken om att det finns en mening med att just jag får leva mitt liv på jorden med så många möjligheter som möjligt.

De kristna och muslimerna erbjuder förstås en plats i himlen för oss alla om vi lever gudfruktigt på jorden, men tyvärr har jag varken tålamod eller tilltro till den ”politiska” tanken. Evolutionen har gett mig en hjärna som är allt för avancerad – kunskapsbaserad – för att fästa tilltro till dessa sagoberättelser. Jag tycker och vill att vi alla får allt här och nu, i stället för kanske sedan uppe i det blå.

ANNONS

Jag hoppas att det ordnar sig.

Pål Magnusson

Uddevalla