När riksdagen debatterade pandemin och dess följder tog många ledamöter till stora ord. Samtidigt brast omdöme och självrannsakan. Värst var Centerns Anders W Jonsson som är gruppledare för C i riksdagen.
När riksdagen debatterade pandemin och dess följder tog många ledamöter till stora ord. Samtidigt brast omdöme och självrannsakan. Värst var Centerns Anders W Jonsson som är gruppledare för C i riksdagen. Bild: Jessica Gow/TT

C har stort ansvar för bristerna

Riksdagen debatterade pandemin och dess följder. Allvaret bidrog till att ledamöterna tog till stora ord. Samtidigt brast omdöme och självrannsakan. Värst var Centerns Anders W Jonsson som är gruppledare för C i riksdagen.

ANNONS

Han riktade skarp kritik mot att många äldre på boenden och med hemtjänst hade smittats och avlidit. Han framhöll att Centerpartiet minsann skulle ta ansvar och förbättra förhållandena.

Samtidigt förkunnade han att C har ledningsansvar i 200 av 290 kommuner. I regionerna har de ansvar i 19 av 21. Han borde i stället ha bitit sig i tungan för detta var ett vådaskott i foten. Centerns stora politiska inflytande i kommuner och regioner betyder naturligtvis att partiet bär ett mycket stort ansvar för bristerna i äldrevård och sjukvård i allmänhet.

Sedan 1994 har Sveriges vårdplatser halverats och är nu i förhållande till befolkningen de lägsta inom EU. Centern anser sig också vara garanten för liberalismen i vårt land. Partiet har gjort ordet valfrihet till ett mantra.

ANNONS

Följden av deras politik innebär att miljarder av våra skattepengar går till vinster i privata bolag som driver skolor, sjukvård, hemtjänst och äldrevård. Dessa bolag är börsvinnare.

Intäkten är stabil tack vare skolpeng och ersättning per vårdpatient. Den är stabil så länge politikerna inte ändrar förutsättningarna. Det kommer inte att ske. Socialdemokraterna och Centerpartiet är överens om att fortsatt driva den nyliberala ekonomiska politiken.

Hans Skagerlind