Ett mardrömsscenario för regeringen vore om Finland fick sin ansökan godkänd av Erdogan, uttrycker skribenten.
Ett mardrömsscenario för regeringen vore om Finland fick sin ansökan godkänd av Erdogan, uttrycker skribenten. Bild: Fredrik Persson/TT

Centerns händelserika vecka

Ett mardrömsscenario för regeringen vore om Finland fick sin ansökan godkänd av Erdogan, uttrycker skribenten.

ANNONS
|

Partiledardebatten gav ett klart besked. Annie Lööf har släppt sin idè om makten genom sin mittenpolitik. Inom loppet av en vecka har hon bekräftat att C inför valet ingår i vänsterblocket. Hennes ambition är förmodligen att bidra till seger för vänstern och tillförsäkra sig en vice statsministerpost.

31 maj: C gör en kovändning i försvarsfrågan. C kommer inte att stödja borgarpartiernas förslag om ökade, snabbare anslag till försvaret, innebärande att tvåprocentsmålet av BNP uppnås år 2025. För tre månader sedan föreslog C samma sak som borgarna. Budbäraren var C:s suppleant i försvarsutskottet, Lars Thomson. Borgarnas förslag bedömer Annie Lööf dessutom som oseriöst. C stöttar regeringens förslag, vilket gör att tvåprocentsmålet nås tidigast 2028.

ANNONS

3 juni: Annie Lööf tillkännager att C inte kommer stödja SD:s begäran om misstroendevotum mot justitieministern. M, KD och L stödjer däremot. Statsministerns kommentar:”Annie Lööf visar ett stort ansvarstagande”.

4 juni: Magdalena Andersson gör studiebesök tillsammans med C:s Annie Lööf på det stora amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge

5 juni: Efter en lång debatt om migrationen i partiledardebatten släpper alla hämningar för Annie Lööf . Hon anklagar M, KD och L för att lägga sig platt för SD. ”Man har kastat humanismen och medmänskligheten överbord för att komma överens med ett främlingsfientligt nationalistparti.”

7 juni: I samband med riksdagens misstroendeomröstning mot Morgan Johansson går Annie Lööf in i debatten. I omröstningen lägger C ned sina röster och stöttar regeringen

Omröstningen föregicks av intensiva förhandlingar mellan S och den politiske vilden, tidigare V-partisten Amineh Kakabaveh, för att få hennes avgörande röst. S tvingades offentligt bekräfta att de åtaganden, som S gjort för att hjälpa kurdiska intresseorganisationer i november 2021 står fast.

Den uppgörelsen var nyckeln till valet av Magdalena Andersson som statsminister. Turkiets statschef har i sitt motstånd mot Sveriges Nato-ansökan visat avsky för stödet till kurdiska grupper. Många svenskar hade säkert hoppats att statsministern undvikit omröstningen genom att utnyttja förslaget från Ebba Busch att avsätta Morgan Johansson. Vår Natoansökan på grund av Turkiets inställning kommer som bäst att bli fördröjd. Ett mardrömsscenario för regeringen vore om Finland fick sin ansökan godkänd av Erdogan.

ANNONS

Lennart Svensson

Uddevalla

ANNONS