STOCKHOLOM 20211029 Coronakommissionens ledamöter fr v Camilla Lif, Mats Thorslund, Shirin Ahlbäck Öberg, Mats Melin (ordförande), Göran Stiernstedt, Vesna Jovic och Ann Enander då Coronakommisionens delbetänkande presenteras i riksdagen på fredagen. Foto: Christine Olsson / TT / kod 10430
Coronakommissionen kritiserade myndigheternas agerande under coronapandemin. Bild: Christine Olsson/TT

Coronakommissionens rapport – nådastöten för sjukvårdsorganisationen?

Nuvarande sjukvårdsorganisation är en dyrbar och ineffektiv koloss på lerfötter med oklar ansvarsfördelning, skriver Lennart Svensson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det svenska sjukvårdssystemet är uppbyggt på tre administrativa nivåer: stat, kommuner och regioner, styrda i fyraårsperioder av valda politiker. Därutöver finns en fjärde instans, Sveriges kommuner och regioner, SKR. Regeringen anlitar ofta denna organisation för att samordna och genomföra sina beslut. SKR är ingen myndighet, utan en politiskt vald medlems- och arbetsgivarorganisation, i vilken alla kommuner och regioner är medlemmar. Nuvarande sjukvårdsorganisation är en dyrbar och ineffektiv koloss på lerfötter med oklar ansvarsfördelning.

Systemet har i decennier utsatts för skarp kritik på grund av alla tillkortakommanden inom många vårdområden, såväl av professionen som oss lekmän. Två tidigare tungviktare inom politik och näringsliv, Björn Rosengren, socialdemokratisk näringslivsminister och Leif Östling, koncernchef Scania, beskrev i en artikel i Svenska Dagbladet 21 april 2018 situationen inom svensk sjukvård under rubriken "Politikerna är vårdens stora problem".

ANNONS

Coronakommissionens andra delbetänkande gav svidande kritik av hur regeringen och dess administrerande enheter, inklusive SKR, samlat får ta ansvar för att Sverige stack ut, såväl vad gäller smittade som döda i covid-19, i jämförelse med våra grannländer. Mer uttömmande kommentarer ges i deras slutrapport i februari. Coronakommissionens rapport tydliggör bristerna i sjukvårdens sedan länge kritiserade organisation. Erinras bör om den motion till riksdagen, som Göran Hägglund, KD med flera lade 2014 under rubriken "Sjukvårdsreform för en jämlik sjukvård". Nuvarande regering bär ansvaret för att sju år gått förlorade utan att några radikala grepp tagits för att lösa sjukvårdens uppenbara organisatoriska problem. Utredningar finns det gott om. Regeringen har köpt sig fri från ansvar genom stora bidrag med våra skattepengar för att "lappa och laga" ett i grunden sjukt system. Sverige har saknat en ledare av Jens Stoltenbergs kaliber, som på två år vid sekelskiftet gav Norge en ny sjukvårdsreform.

Att inget parti, utöver KD; helhjärtat vill omorganisera sjukvården, måste bero på att ingen vill såga av den gren som så många av partivännerna har sin födkrok av. Rosengrens och Östlings debattrubrik ovan är aktuellare än någonsin.

Coronakommissionen slår fast att det var vårdpersonalens förtjänst att pandemivården hjälpligt kunde upprätthållas. Ett synnerligen välmotiverat konstaterande!

ANNONS

Lennart Svensson

Uddevalla

ANNONS