People hold a Chinese flag as they gather outside of a park where an official memorial was held for victims of coronavirus in Wuhan in central China's Hubei Province, Saturday, April 4, 2020. With air raid sirens wailing and flags at half-mast, China held a three-minute nationwide moment of reflection to honor those who have died in the coronavirus outbreak. (AP Photo/Ng Han Guan)  XHG215
People hold a Chinese flag as they gather outside of a park where an official memorial was held for victims of coronavirus in Wuhan in central China's Hubei Province, Saturday, April 4, 2020. With air raid sirens wailing and flags at half-mast, China held a three-minute nationwide moment of reflection to honor those who have died in the coronavirus outbreak. (AP Photo/Ng Han Guan) XHG215 Bild: Ng Han Guan

Coronaviruset ursäktar inte rasistiska handlingar

Vart tog kunskapen, förnuftet, rationaliteten och samvetet vägen?

ANNONS
|

I samband med Covid-19, även kallat coronaviruset, har personer världen över ändrat sina vardagsrutiner och tagit avstånd från olika sociala sammanhang. Restriktioner, nya riktlinjer och förändringar i vårt samhälle och i vår vardag är något som borde göras för att minska smittspridningen, men det är även fullt rimligt att klara av att göra dessa förändringar utan att bidra till sinofobi. Alltså rasism riktad mot personer som rasifieras som kineser, något som har ökat markant över hela världen till följd av coronaviruset.

I flera olika medier kan vi ta del av olika vittnesmål från personer som utsätts för sinofobi. De blir hotade, misshandlade, diskriminerade och utpekade genom att folk håller avstånd. En person i Stockholm berättar om att en man givit honom fördomsfulla blickar när han klivit på tunnelbanan, och sedan valt att gå av. Det tog en stund innan han förstod att det var på grund av att mannen antog att han var från Kina. Ett annat exempel är en man som blir sprayad på med luktborttagning eftersom han hade ett östasiatiskt utseende. Beteendet rättfärdigas i sin tur med hänvisning till rädsla och att personen i fråga har gjort ett rimligt antagande om att personen som blivit utsatt har en koppling till Kina. Din rädsla, dina val och hur du uttrycker dig gentemot personer som rasifieras som kineser är kränkande handlingar gentemot en annan människa. Rädsla och rimliga antaganden säger ni, normaliserad och rättfärdigad rasism och diskriminering säger jag.

ANNONS

Problemet är att rädsla vinner över rationalitet. Majoriteten av oss är medvetna om att alla kan bli smittade och att alla kan bära på smittan, men ändå väljer vi att utsätta personer som rasifieras som kineser för hat, smaklösa skämt och diskriminering. Vart tog kunskapen, förnuftet, rationaliteten och samvetet vägen? Jag kan inte heller undvika att ställa mig själv frågan: Hade vi sett samma utveckling om viruset kom från Danmark? Ett land där normen är att vara vit, i alla fall om våra fördomar och attityder får bestämma.

Att rättfärdiga rasism och diskriminering med hänvisning till rädsla och rimliga antagen är oacceptabelt och något vi på Antidiskrimineringsbyrån i Fyrbodal ställer oss som starka motståndare till. Det är aldrig okej att utsätta en annan människa för hotfull, diskriminerande och/eller rasistiska handlingar. Coronaviruset ursäktar inte rasistiska eller diskriminerande handlingar, oavsett om det är uppsåtligt eller inte.

Antidiskrimineringsbyrån i Fyrbodal

ANNONS