Det är snart dags att sätta villan på sparlåga och flytta ut i den fullt isolerade friggeboden, menar skribenten.
Det är snart dags att sätta villan på sparlåga och flytta ut i den fullt isolerade friggeboden, menar skribenten. Bild: Lars Pehrson / Svd / TT

Dags att flytta ut till friggeboden

Det är snart dags att sätta villan på sparlåga och flytta ut i den fullt isolerade friggeboden, menar skribenten.

ANNONS
|

Jag har nu lagt upp strategin inför vintern. Det är snart dags att sätta villan på sparlåga och flytta ut i den fullt isolerade friggeboden. Trots att jag, enligt elbolaget, gör av med 52 procent mindre el än motsvarande medelförbrukning på jämförbar villa, skulle jag ju kunna spara ytterligare cirka 40 procent mer energi om jag sänkte innetemperaturen till 12 °C (5 procent besparing/°C enligt myndigheterna). Jag får vända på dygnet också, för att gå in i villan på natten då elen brukar vara billigare. Jag får då ett litet tillskott på värme i huset om jag lagar mat, tvättar, stryker och passar på att duscha. Som tur är har jag wi-fi som når ut till friggeboden, så att jag kan följa vad som händer i världen.

ANNONS

Tycker det är lite märkligt att vi i princip är tillbaka på 1950-talet, då vi hade nattström på separat tidsinställd elmätare och täljstenselement samt stora gigantiska element fyllda med singels som magasinerade värmen på natten då strömmen var billigare även då på kvälls och nattetid, samt vedeldning i kaminer och spisar.

Tycker även att det är märkligt att man rekommenderar nattsänkning av temperaturen inomhus. Det är väl bättre att ha dagsänkning av temperaturen i villan då ingen är hemma och i stället ha höjning av temperaturen nattetid då elen är billigare generellt sett, och folk är hemma.

Tycker också att det är lite märkligt att man nu säger från myndighetshåll att den förlängda nerstängningen av Ringhals 4 inte har någon stor betydelse för elproduktionen, men det måste de väl säga, då haveriet var en blunder orsakade av den mänskliga faktorn.

Ska bli spännande att se om det blir något bidrag av elpriset för vanliga konsumenter nu i vinter, om folk får frysa eller gå från hus och hem. Riksdagsvalet är ju över och vad som lovades i valpropagandan behöver ju i vanlig ordning inte hållas.

Energibesparare i zon 3

ANNONS