Centralstationen i Turin har också sin charm.
Centralstationen i Turin har också sin charm.

Dags att fotbollslagen tar tåg till Champions League-matcherna

Med tanke på klimatet borde det vara självklart.

ANNONS

Just nu, i februari/ mars 2019, pekar det mesta mot att naturen, ekosystemet, livet och alla livsformerna på jorden, med dess komplexa samverkansprocesser, går mot en kollaps.

Undersökning efter undersökning visar på försämrat tillstånd gällande koldioxidhalten i atmosfären, den globala temperaturen, de smältande polarisarna, de allt hårdare vindarna där de oftare förekommande extremvädren drar fram. Rapport på rapport på rapport. Vetenskaplig studie på vetenskaplig studie säger samma sak. Ja, förutom ”Trumpisternas” vetenskapliga studier då, som säger - Allt är bra, fortsätt med olja och naturgas, fortsätt med förbränningsmotorer.

Sannolikt är det detta som kommer ske. För sannolikt, vetenskapligt, gör bara ett fåtal människor aktiva val för att rädda allt det jag talar om ovan. Väljer du bort bilen i din vardag? Åker du kollektivt när du kan? Några svarar ja, majoriteten svarar nej. Vetenskapligt är det så. Se dig omkring. Hur stor andel sitter på bussen ut till Torp köpcentrum jämfört med det ständiga flödet av bilar ut och in från Uddevalla stad till Torp?

ANNONS

På Bohusläningens ledare 23 februari ansåg Joakim Broman att, några skulle ha rätt att fortsätta flyga, trots flygets negativa inverkan på miljön, gällande utsläpp. Tanken är rätt, men var ska man dra gränsen? Ska charterturisterna sluta flyga? Ska vi låta bli att åka kors och tvärs över jorden för att möta nya kulturer och upplevelser? Ska Liverpool ta tåget till bortamatchen mot Juventus? De flesta ser det orimliga i att detta skulle ske – jag anser det självklart att det borde ske.

Det fåtal människor som gör aktiva val, för att rädda planeten och oss själva, måste förändras till att flertalet människor gör aktiva val. Eller så får vi nog alla se fram emot att vara grodan som kokas levande - sannolikt och vetenskapligt.

Pål Magnusson

Uddevalla