Poliserna Torgny Jansson och Bertil Mahnkopf i tjänst i Brastad för några år sedan.
Poliserna Torgny Jansson och Bertil Mahnkopf i tjänst i Brastad för några år sedan. Bild: Andreas Carlsson

Därför får polisen blinka på dig, Ingalill Sundhage

Bertil Mahnkopf: Chefredaktören har dålig insikt om polisens rättigheter

ANNONS
|

I lördagens tidning ondgjorde sig chefredaktör Ingalill Sundhage över polisens sätt att köra.

Hon beskriver ett flertal fall där bakomvarande polis blinkat med helljus i syfte att förmå henne flytta på sig trots att hon kör i skyltad hastighet.

Hon beskriver sig som en ”arg tant” som vägrat detta och fått ”onda ögat”.

Hade hon istället bemödat sig, daterat upp sig på gällande regelverk och visat lite förståelse för andras arbete, då hade hon kunnat beskriva sig som den snälla förstående tanten som fått ett vinkande tack av polisbilens bisittare.

I trafikförordningens 11 kap. står att läsa om de undantag från trafikregler som gäller för bland annat polisen vid tjänsteutövning, brådskande ärenden och trängande fall.

ANNONS

Trängandefall/utryckningskörning behöver nödvändigtvis inte innebära blåljus och siren. Det är upp till föraren och ingen annan att avgöra detta. Polistaktiskt finns ibland skäl att inte röja sig. Utan blåljus och siren påkallar man naturligtvis inte fri väg. Men med hjälp av blinkande helljus vädjar man om sina medtrafikanters hjälp och förståelse.

De allra flesta medtrafikanter tycks förstå detta. Men du, Ingalill Sundhage tillhör den ytterst lilla grupp som inte gör detta. Okunskap eller kverulans? Ja, det vet bara du.

Som du inledde din krönika får jag avsluta.

Att föregå med gott exempel ger respekt.

Bertil Mahnkopf

35 år som utryckningsförare

ANNONS