Linnea Lindquist har arbetat som rektor i Göteborgsområdet i flera år.
Linnea Lindquist har arbetat som rektor i Göteborgsområdet i flera år. Bild: Anders Ylander

Därför gör Uddevalla rätt som säger nej till nya friskolan

Skolinspektionen har den 10 september beviljat tillstånd för Nordic International School att etablera sig i Uddevalla. I utbildningsnämndens handlingar 27 september beskriver tjänstemännen konsekvenserna för kommunen.

ANNONS
|

De har gjort en mycket gedigen och tydlig utredning som beskriver konsekvenserna.

• Negativ påverkan på förvaltningens organisation med kostnadsökningar som följd.

• Negativ påverkan på trygghet och studiero i delar av den kommunala grundskolan.

• På sikt betydande risk för skolnedläggning av kommunala skolor med stora merkostnader som följd.

Nu sitter Uddevalla kommun i en mycket svår sits där den kommunala skolan riskerar att få stora underskott och omfattande skolsegregation. I boken de Expansiva (en bok om skolmarknadens vinnare – och förlorare) av Marcus Larsson kan man läsa att Nordic International School är en del av Watmakoncernen som ägs av Anders Hultin. De har beviljats tillstånd på flera orter för expansion och nyetablering. Anders Hultin har varit med och startat Friskolornas Riksförbund, han har arbetat som politiskt sakkunnig för Moderaterna på 90-talet och han var den som satte JB Education i konkurs bara nio månader efter att han tillträdde som VD. Han har även varit med och startat Kunskapsskolan med Peje Emilsson som är en annan av arkitekterna bakom friskolereformen.

ANNONS

LÄS MER:Skolinspektionen ger grönt ljus till ny friskola i Uddevalla

Nordic International School har på koncernnivå 67 procent föräldrar med eftergymnasial utbildning, de har i snitt 51 procent flickor i sina skolor och de har 55 procent utbildade lärare. De har ett snitt på 15,7 elever per lärare. Om vi tittar på Uddevalla kommun där de ska etablera sig har kommunen 60 procent föräldrar med eftergymnasial utbildning, de har 48 procent flickor och 85,8 procent utbildade lärare. I Uddevallas kommunala skolor är det 11,5 elever per lärare.

LÄS MER:Uddevalla tar fajten mot internationell friskola

Nordic International School skapar överskott på varje skolpeng genom att de har högre andel föräldrar med eftergymnasial utbildning i jämförelse med de kommunala skolorna i de kommuner där de finns idag. De har fler elever per lärare, lägre andel utbildade lärare och de har fler flickor. Detta sammantaget skapar ett lönsamt elevunderlag och vinst på varje skolpeng. Det är inte något problem att ha stora klasser och låg bemanning när en hög andel av eleverna kommer från akademiska hem.

LÄS MER:Våra skolor ska utnyttjas så effektivt som möjligt

Långtidsutredningen från 2019 har räknat fram att drygt 50 procent av elevernas meritvärde går att direkt härleda till föräldrarnas utbildningsnivå, vilket gör att föräldrarnas utbildningsnivå till den faktor som främst påverkar skolresultaten. Jag har medvetet valt att inte ta med siffror på andel elever med utländsk bakgrund eftersom det inte är den segregerande faktorn i skolan. Det är föräldrarnas utbildningsnivå som är intressant, och där har Nordic International School avsevärt bättre förutsättningar än den kommunala skolan.

ANNONS

LÄS MER:Tomma skolsalar är inte god hushållning av resurser

Uddevallas utbildningsnämnd och tjänstemän agerar föredömligt när de försvarar sina skolor och eleverna i den kommunala skolan. Fler kommuner borde agera som Uddevalla gör.

Linnea Lindquist

skoldebattör

LÄS MER:Inte förvånande att Uddevalla säger nej till friskola

ANNONS