Därför måste du äta mindre kött!

"Jag har varit vegetarian i hela mitt liv, jag har aldrig ätit en endaste tugga kött och mig är det inget fel på."

ANNONS

Köttkonsumtionen minskar för varje år som går, även om detta är ett faktum åt vi enligt Jordbruksverket 52,5 kg kött per person år 2018. Enligt min åsikt så är detta för mycket, köttkonsumtionen i Sverige måste minska för allas bästa. Så vad har kött och köttindustrin egentligen för konsekvenser?

För det första så är det inte bra för varken kroppen eller hälsan att äta för mycket kött. Naturskyddsföreningen visar att för mycket kött ökar chansen för olika hjärt- och kärlsjukdomar, tarmcancer, övervikt och diabetes. Såklart innehåller kött massor av olika ämnen och proteiner som är bra för kroppen, men att få i sig för mycket av vissa ämnen är inte bra.

ANNONS

För det andra så behandlas djuren inom köttindustrin extremt dåligt. Över 100 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier. Enligt Djurens Rätt är slakterierna oftast en främmande och i många fall väldigt skrämmande miljö. Djuren får oftast spendera långa och trånga nätter på slakterierna utan mat och vatten. Slag, användning av el och omvridning av djurens svansar är handlingar som ofta förekommer vid hanteringen av djuren, trots att det mesta av detta är förbjudet i Sverige. Jag kan tänka mig att djuren är extra svåra att hantera på grund av den stressande miljön. Men det gör det väl inte okej att behandla djuren så dåligt?

Om vi inte äter kött kommer vi inte få i oss alla viktiga ämnen som kroppen behöver är ett vanligt argument. Trots det har flera olika förskolor runt om i landet har börjat införa mer och mer vegetarisk mat, detta är ett stort problem tycker många. Barnen får inte i sig tillräckligt med energi från maten för att kunna leka och hålla igång en hel dag. Låt barnen vara barn, de ska inte behöva tänka på miljön eller politik i sådan tidig ålder.

Detta håller jag inte med om! Alla proteiner och viktiga ämnen som finns i kött finns även i växtbaserad mat. Baljväxter och annat. Så till alla föräldrar där ute som tänker att det kommer bli ett problem för era barn att äta kött så kan jag. Jag har varit vegetarian i hela mitt liv, jag har aldrig ätit en endaste tugga kött och mig är det inget fel på. Så snälla, sluta vara så himla nojiga och bara försök. Om barnen inte tycker om vegetarisk mat är ju en helt annan sak. Självklart ska du inte tvinga någon till äta någonting, varken kött eller vegetariskt. Bara för att barnen inte tycker om någon typ av vegetarisk mat så behöver inte det betyda att de ogillar all vegetarisk mat.

ANNONS

För det tredje så är kanske det mest aktuella just nu miljösynpunkten. Köttindustrin har idag en negativ påverkan på miljön och enligt Jordbruksverket står köttindustrin för 15% av världens totala utsläpp av växthusgaser. Mycket av köttet och djurens foder importerar vi från andra länder. Lastbilar som kör kors och tvärs över hela världen är inte nödvändigt när vi faktiskt kan välja bättre alternativ.

Till sist så vill jag bara säga att en enda person kan göra skillnad och påverka så många andra! Om du verkligen är tvungen att äta kött och inte kan sluta så välj närproducerat och ekologiskt kött. Om du gör det vet du att djuren har haft det bra och att det inte har en negativ påverkan på miljön.

16-årig vegetarian som bryr sig om dig, djuren och framtiden!