Därför ska du köpa mer närproducerat

Sluta köpa kött och grönsaker från länder långt bort!

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Köpen av varor (kött och grönsaker) producerade i exempelvis Spanien bör upphöra. Genom att köpa varor från ställen långt bort bidrar du negativt till klimatpåverkan. Eftersom vi blir mer och mer medvetna om situationen vi befinner oss i köper många mer närproducerat, men det finns fortfarande de som inte reflekterar över vart produkten kommer från utan endast tittar på priset.

Känns det verkligen acceptabelt, att varje gång du köper ditt paket köttfärs från Spanien försämras miljön lite grann?

Om du köper närproducerat har det många fördelar. I Sverige är djurtätheten i regel lägre, det innebär att det inte samlas lika mycket näring på samma yta i jorden och detta minskar risken för övergödning. Vi har också, generellt sett, friskare djur i Sverige än i andra länder, detta ger bättre djurvälfärd samt förutsättningar för lägre miljöpåverkan.

ANNONS

Antibiotikabehandlingen av djur i Sverige är ytterst låg, bland de lägsta i EU. Genom att köpa svenskt kött innebär det alltså en medförd minskad risk för antibiotikaresistens.

När det kommer till grönsaker används mindre farliga bekämpningsmedel vid växtodling i Sverige än i många andra länder.

Nu finns det säkerligen de som tänker såhär: “Jo visst, närproducerat kanske är bra, men varorna behöver ju fortfarande transporteras. Vad gör det för skillnad om jag köper kött transporterat från Frankrike hit till västkusten eller kött transporterat från Norrland? Det är fortfarande stor påverkan.”

Ja, det svaret är egentligen ganska enkelt. Det är en mycket längre transport från Frankrike hela vägen hit till västkusten och det hinner släppas ut väldigt mycket fossila bränslen. Det gör det med en transport från Norrland också, men i mycket mindre skala. Man kan också välja kött och grönsaker från ställen ännu närmare där man bor, exempelvis Skåne om man bor på västkusten.

Det beror så klart också på hur transporten organiseras. En stor fullt lastad lastbil släpper ut mindre per kilo än en liten lastbil, men detta är förstås svårt att ta reda på när man står i mataffären.

Återigen, det är dags att börja tänka till, att börja köpa mer närproducerat. Om inte för din egen skull, för dina barns och barnbarns skull, för klimatets skull.

ANNONS

Madeleine, åk 9

ANNONS