husmanskost skolmat uddevalla
Kommunens måltidspolicy antogs vid fullmäktigemötet i juni och har som ledord hälsa, lokalt fokus och måltidsupplevelse, menar Torsten Torstensson, Liberalerna, Uddevalla. Bild: Janerik Henriksson/TT

Debatten om skolmaten – ett lyxproblem

Både på insändarsidorna och i olika artiklar har kritiken mot förändringar av matsedeln, till vanlig svensk husmanskost, flitigt debatterats, menar Torsten Torstensson, Liberalerna, Uddevalla.

ANNONS
|

Debatten kring skolmaten i Uddevalla har antagit fullständigt orimliga proportioner. Både på insändarsidorna och i olika artiklar har kritiken mot förändringar av matsedeln, till vanlig svensk husmanskost, flitigt debatterats. Till och med Aftonbladet har haft artiklar i frågan och på ledarsidan har Anders Lindberg passat på att uttrycka: ”Män som är elaka mot barn ska inte ha makt” syftande på att matpolicyn är ett kulturkrig mot Sveriges muslimska barn. Till och med DO, Diskrimineringsombudsmannen, ska ödsla tid och kraft på anmälningar från elever, vårdnadshavare och politiker som anser sig blivit drabbade eller ogillar beslutet.

Kommunens måltidspolicy antogs vid fullmäktigemötet i juni och har som ledord hälsa, lokalt fokus och måltidsupplevelse och har som utgångspunkt för matsedlarna svensk husmanskost. Svensk husmanskost definieras vanligen som traditionell svensk mat som har lågt inköpspris med stort mättnadsvärde och maträtterna är ofta uppbyggda kring kött, fisk, potatis, lök och andra inhemska grönsaker.

ANNONS

Efter att ha besökt några skolbespisningar, pratat med trevliga måltidspersonal och tittat på matsedlarna konstaterar jag att Uddevalla kommun aldrig tidigare varit i närheten av så bra, näringsriktig och varierad kost som idag. Det är inte så många år sedan det endast serverades en måltid och den som av någon orsak inte ville äta vad som serverades var hänvisade till ”knäckebröd, mjölk och kanske rårivna morötter”.

Man ska i sammanhanget beakta att det är en omöjlighet att tillfredsställa alla önskemål och att kommunen, i policyn, tar hänsyn till dem som har medicinskt motiverade avvikelser från normalkosten, så kallad specialkost. Sedan var det onödigt att använda sig av orden ”religiösa skäl” i sammanhanget men det är, enligt min åsikt, inte anledning nog att anmäla till DO eller JO eftersom i princip alla människor kan känna sig utpekade och kränkta (nutidens modeord), inte bara muslimer eller andra religiösa inriktningar.

Att medierna, företrädesvis Bohusläningen, i artikel efter artikel triggar muslimer och vänstersympatisörer att påpeka hur diskriminerande, orättvis, rasistisk och exkluderande kommunens måltidspolicy är, riskerar att motverka sitt syfte och få en effekt som man kanske inte tänker på nämligen att man göder främlingsfientlighet, försvårar integrationsarbetet och underblåser polariseringen. Men det är kanske det som är meningen?

ANNONS

Torsten Torstensson

Liberalerna Uddevalla

ANNONS