STOCKHOLM 20180925
Statsminister Stefan Löfven röstades vid tisdagens statsministeromröstning. Som väntat röstade en riksdagsmajoriteten mot Löfven som statsminister. Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot. 
Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040
STOCKHOLM 20180925 Statsminister Stefan Löfven röstades vid tisdagens statsministeromröstning. Som väntat röstade en riksdagsmajoriteten mot Löfven som statsminister. Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT

Demokratin Sverige är i fin form

Folket bestämmer i riksdagsval. Inte någon medialt debattglad som tycker att vi borde låta Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna få mer inflytande över de politiska besluten.

ANNONS

Dödgrävare och ödesorakel har nog funnits lika länge som människan försökt bygga civilisationer. Att stå bredvid och klaga på att den som tar på sig ansvaret och försöker, bara gör fel och fel. Ett klassiskt sätt att slippa ta ansvar men att ändå känna sig delaktig i det som sker. Ungefär som att släpa i ett rep efter ett hölass – man är med och försöker påverka på sitt sätt.

Jag ska inte klaga på den svenska demokratins beskaffenhet. Sverige är ett rikt land. Rikt på kunskap. Rikt på allmänbildade människor. Rikt på olika människor med olika kunskaper. Rikt på demokratiskt förankrade lagar som bygger landet. Rikt på ett sunt debattklimat där vänsterpartister och sverigedemokrater är en del av den demokratiska processen – trots att de själva, partipolitiskt, är sprungna ur totalitära tankar från kommunismen och nazismen. Att de sedan inte får sitta i regeringskansliet har ju mer med mandatfördelning att göra. Kan man inte skapa minst 50 procent majoritet för sina frågor i Sveriges riksdag så är det som det är. Folket bestämmer i riksdagsval. Inte någon medialt debattglad som tycker att vi borde låta Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna få mer inflytande över de politiska besluten.

ANNONS

Det demokratiska landet Sverige med det rika debattklimatet har en spännande framtid framför sig. Medan stora delar av världen sitter fast i gammal teknik och totalitära, manipulativa synsätt, kan vi ägna oss åt mer visionära tankar om framtiden. Hur förstärker vi vår redan framsynta klimatpolitik och vårt ekologiska jordbruk? Hur säkrar vi individens rätt att själv välja vård, omsorg mm, samtidigt som vi bibehåller och förstärker ett rättssäkert samhälle tillsammans – och för individen? När ska vi avskaffa familjen Bernadottes rätt att ärva den kungliga tronen? Vilket absurt spektakel, mitt i den moderna demokratin. Ska vi släppa knarket fritt som i Kanada och låta människor droga ner sig ännu mer och förstöra sina hjärnor? Är det månne individens fria rätt att få göra så, eller ska vi välja att på allvar ge polisen och sociala institutioner möjligheten att trycka tillbaka narkotikan och narkotikaförsäljningen dit där den hör hemma, långt ner i helvetet?

Den svenska demokratin mår fint och går att använda till mycket bra inom överskådlig tid. Låt er inte luras av några andra argument. De människorna som säger annat är sprungna ur totalitära rörelser längst ut på vänster- och högerkanten. De hatar demokratin och vill bara använda demokratin för att avskaffa sig själv.

ANNONS

Pål Magnusson

Uddevalla