Jimmy Ståhl (SD) och Matheus Enholm (SD) trycker på betydelsen av att bevara de regionala flygplatserna, bland annat Fyrstads flygplats utanför Trollhättan.
Jimmy Ståhl (SD) och Matheus Enholm (SD) trycker på betydelsen av att bevara de regionala flygplatserna, bland annat Fyrstads flygplats utanför Trollhättan.

Det är av yttersta vikt att Fyrstads flygplats får överleva corona

Många företag och verksamheter har det svårt i dessa tider när pandemin ligger som en blöt filt över samhället. Regeringen har fullt upp med otillräckliga stödpaket som missar viktiga delar. Något regeringen, med MP i spetsen, definitivt missat är situationen för landets mindre flygplatser.

ANNONS

De regionala flygplatserna är en viktig del av Sveriges infrastruktur. Om vi ser till närområdet och Fyrstads flygplats – som drivs av Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Lysekil – är det av yttersta vikt att denna får leva vidare, både under, och efter covid-19.

Fyrstad flygplats fyller flera viktiga samhällsfunktioner. Här landar försvaret JAS 39 Gripen. Ambulansflyg nyttjar flygplatsen för att hjälpa och rädda folk i nöd. 2018 härjade skogsbränder runt om i Sverige och här landade brandflyg för att tanka och vila mellan flygningar. Framtida piloter utbildas här genom skolflygningar och utgör även en bas för privatflyg.

Flygplatsen är godkänd som en instrumentlandningsflygplats vilket gör att det finns goda möjligheter att landa – även i dåligt väder. Flygplatsen är klassad som riksintresse för kommunikationer vilket innebär att flygplatsen så långt som möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt försvårar utnyttjandet.

ANNONS

LÄS MER:Flygplatsen: ”Vi ser en drastisk minskning av bokningar”

Fyrstads flygplats är därför en oumbärlig del av det svenska transport- och infrastrukturnätet. När infrastrukturen fallerar börjar samhället falla sönder. I dag är samtliga linjeflyg från flygplatsen inställda, stora delar av personalen permitterad och verksamheten ödelagd. Om vi inte gör något omedelbart riskerar vi att förlora både kompetens och flygplatsens förmåga att bedriva trafik. Nu går det snabbt mot sommar – gräsbränder, skogsbränder och räddningsuppdrag får inte riskeras. Sverigedemokraterna värderar infrastrukturen högt och har i vårbudgeten skjutit till medel för att säkerställa att de regionala flygplatserna ska fortsätta fungera. Har vi råd att stänga lokala flygplatser? Sverigedemokraternas svar är nej.

Matheus Enholm (SD)

Riksdagsledamot Västra Götaland

Jimmy Ståhl (SD)

Riksdagsledamot Västra Götaland