Skottlossningen utanför ICA Spara i Uddevalla väckte oro.
Skottlossningen utanför ICA Spara i Uddevalla väckte oro. Bild: Erik Zienau

Det är dags att högern slutar att svartmåla vårt fantastiska land

De allra flesta svenskar har aldrig i vår historia haft mindre anledning att vara rädda än idag, skriver företrädare för Socialdemokraterna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Replik till Johan Hultberg Bohusläningen 7 november

LÄS MER:Med S har Sverige blivit Europas farligaste land

Den moderate riksdagsledamoten Johan Hultberg basunerar ut att Sverige är Europas farligaste land.

Det är på så många sätt ett häpnadsväckande påstående. Det är helt enkelt inte sant. Det är dags att högern slutar att svartmåla vårt fantastiska land. De allra flesta svenskar har aldrig i vår historia haft mindre anledning att vara rädda än idag. Merparten av brottsligheten sjunker och har gjort så under flera decennier. Det kan man tycka är ett provocerande faktum, men är en av de obehagliga sanningar som faktiskt behöver sägas.

Jörgen Hellman (S)Paula Holmqvist (S)Mats Wiking (S)riksdagsledamöter
Jörgen Hellman (S)Paula Holmqvist (S)Mats Wiking (S)riksdagsledamöter

Den ökade gängkriminaliteten tar däremot vi socialdemokrater och regeringen på största allvar. Vi kan och kommer aldrig att acceptera att dessa unga män i grupp tar över. Därför sätter vi in historiskt stora insatser för att bromsa utvecklingen och bryta isär gängen. Vi skall ge de kriminella chansen att hoppa av och komma på rätt köl. Men om motivationen saknas kommer vi göra allt för att bura in dem.

ANNONS

Regeringen gör därför stora satsningar på fler poliser (med högre löner) såväl som bättre redskap och hårdare straff om så krävs. Om sanningen ska fram så drog Hultbergs moderatledda regering, 2006–2014, ner på polisutbildningen så pass att fler poliser gick i pension än nyutbildades! Nu har vi fördubblat utbildningsplatserna och målet är 10 000 nya polisanställda innan 2024. I årets budget har hela rättskedjan fått det man önskat avseende resurser. Vi levererar!

Men, för att vara tydliga: Vi kommer aldrig att klara detta utan ett effektivt brottsförebyggande arbete. Att man som ung rekryteras in i kriminella gäng är att leva ett farligt liv. De som rekryteras har ofta en miserabel uppväxt i bagaget med ofullbordade studier såväl som frånvarande fadersgestalter. Man lever ett liv där våld och svek är vardagen bortom de ytliga attributen som den kortsiktiga framgång som knarkpengarna ger. Här måste vi ta gemensamma krafttag i samhället. Det är viktigt att skolan förbättras, att socialtjänsten har resurser att tidigt upptäcka de barn som riskerar hamna i riskzonen. Men också öka samverkan mellan polis, skola och socialtjänsten för att förebygga kriminalitet.

Den oro och rädsla som många upplever i samhället tar vi på största allvar. Vi skall slå ut de öppna drogscenerna och få en mera synlig polis på våra gator och torg. Vi ska inte ha ett samhälle där människor känner sig otrygga över att ens område tagits över av gängen. Föräldrar skall inte behöva känna oro över att släppa ut sitt barn till en lekpark och den hårt arbetande ägaren av servicebutiken skall aldrig behöva känna oro över gängmedlemmar plundrar hans butik!

ANNONS

Det är det starka samhällets revansch vi Socialdemokrater tror på. Svaret är inte skattesänkningar eller populistiska utspel som skrämmer människor.

Jörgen Hellman (S)

Paula Holmqvist (S)

Mats Wiking (S)

Riksdagsledamöter Fyrbodal

ANNONS